priopćenje za medije

SDP o uredbi vezanoj uz vrtiće: Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu, a Donja Voća osam puta više

Objavljeno: 19.09.2023. 10:56

Zadnja izmjena: 19.09.2023. 14:51

Priopćenje SDP-a Varaždinske županije

"HDZ-ovci I KAD RADE NEPRAVDU TIME SE HVALE

Najtužnije je kad tu nepravdu čine djeci i mladim roditeljima, a novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića koji je izradila Vlada je upravo to – velika nepravda, ali i moguće kršenje ustavnih prava.

Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što bi značilo da će gradovima poput Varaždina pripasti najmanje, a bit će zakinuti i drugi gradovi i razvijenije općine.

Novom uredbom predviđa se da će slabije razvijeniji gradovi i općine dobivati 50 posto prosječne cijene smještaja u vrtićima na razini Hrvatske, a razvijenije sredine, poput Varaždina, svega 6,25 posto.

Jesu li HDZ-u neka djeca važnija od druge ili se opet ide nepromišljeno i bez imalo razumijevanja u sve ovo ne bi li se prodavala magla pred izbore?

Jesu li HDZ-ovcima djeca i roditelji iz razvijenijih gradova i općina tek na razini statističke greške?

Ako pogledamo izračun to izgleda ovako;

ekonomska cijena vrtića iznosi 294 eura,

Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu, a

Donja Voća npr. dobiva 147 eura - 8 puta vise!

Život nije Excel tablica, a sva djeca vrijede jednako. Zašto bi imućniji roditelji iz Donje Voće plaćali primjerice manje za vrtić nego roditelji lošijeg imovinskog stanja u Varaždinu.

Tražimo prekid diskriminacije na djeci. Vlada je svojom Uredbom učinila veliku nepravdu i time eventualno krši ustavna prava djece.

SDP traži financiranje sve djece iz državnog proračuna kako bi za SVE roditelje bilo besplatno, jednoglasan je zaključak županijskog odbora SDP-a Varaždinske županije na čelu s Barbarom Antolić Vupora."

Komentari