odgovor

SDP Juraku: HDZ i njihov stranački podmladak su jedini uzurpatori djelovanja mladih

Objavljeno: 13.06.2024. 10:31

Zadnja izmjena: 13.06.2024. 10:31

Nakon što se jučer priopćenjem oglasio predsjednik ŽO MHDZ-a Varaždinske županije Tin Jurak priopćenjem u kojem tvrdi kako je SDP-ova većina u Gradskom vijeću degradirala i ponizila udruge i inicijative koje okupljaju mlade, stigao je odgovor od Kluba vijećnika SDP-a.

Podsjetimo, Jurak je ustvrdio kako su članovi varaždinskog Gradskog vijeća, prilikom biranja novog sastava Savjeta mladih, izabrali petero kandidata iz redova mladih SDP-ovaca u Savjet mladih, čime je, ističe, ostalo tek nekoliko mjesta za predstavnike udruga mladih. Iz SDP-a su na ove prozivke odgovorili riječima kako su predstavnici mladeži HDZ-a na više ključnih funkcija, ne samo u Varaždinskoj županiji, navode, nego i na državnoj razini.

- U Varaždinskoj županiji, gdje je na vlasti HDZ, predsjednici Savjeta mladih Varaždinske županije i Vijeća učenika Varaždinske županije su istaknuti članovi Mladeži HDZ-a. Na državnoj razini, gdje je na vlasti HDZ, predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske dolazi iz Mladeži HDZ-a, a 85% članova tog tijela isto tako dolazi iz HDZ-a. Pa ni to im nije bilo dovoljno pa su za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika izabrali člana Mladeži HDZ-a. A koga je u prethodnom sazivu Gradskog vijeća izabrala HDZ-ova i Čehokova većina za predsjednika Savjeta mladih našega grada? Ni manje ni više već aktualnog predsjednika Mladeži HDZ-a Grada Varaždina Josipa Pokornyja - navode iz HDZ-a.


Cijelo priopćenje Kluba vijećnika SDP-a pročitajte u nastavku:

Jučerašnje priopćenje Mladeži HDZ-a o degradaciji i ponižavanju udruga i inicijativa pokazuje da mladi pogon ove stranke ima bogato iskustvo u uzurpaciji svih organiziranih, institucionalnih oblika djelovanja mladih. Veliko i bogato iskustvo ih je „prebacilo“ pa im se pričinjavaju stvari koje samo oni vide, odnosno koje samo oni provode.

Pa evo malo o iskustvima ove stranke i njihove mladeži u uzurpaciji organiziranih oblika djelovanja mladih, kako u našoj sredini tako i u Hrvatskoj. Recimo, u Varaždinskoj županiji, gdje je na vlasti HDZ, predsjednici Savjeta mladih Varaždinske županije i Vijeća učenika Varaždinske županije su istaknuti članovi Mladeži HDZ-a. Na državnoj razini, gdje je na vlasti HDZ, predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske dolazi iz Mladeži HDZ-a, a 85% članova tog tijela isto tako dolazi iz HDZ-a. Pa ni to im nije bilo dovoljno pa su za predsjednika Nacionalnog vijeća učenika izabrali člana Mladeži HDZ-a. A koga je u prethodnom sazivu Gradskog vijeća izabrala HDZ-ova i Čehokova većina za predsjednika Savjeta mladih našega grada? Ni manje ni više već aktualnog predsjednika Mladeži HDZ-a Grada Varaždina Josipa Pokornyja.

U duhu ove „demokratske“ prakse uzurpacije udruga i inicijativa mladih ove su godine u HDZ-u odlučili biti malo lukaviji, pa su u ime različitih udruga i inicijativa predložili redom članove Mladeži HDZ-a (Luka Antočić, Filip Beatović, Klara Blažin, Petar Runac). Ova prozirna akcija stranačkog podmlatka da se ugura u Savjet mladih je neinventivan pokušaj političke podvale kojom se na izravan način degradira udruge i inicijative mladih. Ovako čist i sirov oblik instrumentalizacije udruga i inicijativa mladih samo je preslika politike ove stranke na svim razinama koja na sve moguće načine želi čvrsto prigrliti u vlastito krilo svaku instituciju u našoj zemlji i društvu, trajno im isisavajući smisao i negirajući njihovu društvenu ulogu.

Ovakvo ponašanje „zna se“ stranke i njihovog podmlatka na svim razinama, a što uključuje i stranački nepotizam, dodatno je demotiviralo mlade na politički aktivizam i političko djelovanje, a u krajnjim slučajevima dovelo i do njihovog iseljavanja iz zemlje u kojoj ne vide perspektivu i zbog uzurpacija kakvu demonstrira stranka HDZ i njihov politički podmladak.

Komentari