SDP-ovoj koaliciji u 3. izbornoj jedinici uvjerljiva pobjeda, Mostu 7,90 posto, Čačiću 6,44 posto glasova

Piše: evarazdin

Objavljeno: 08.11.2015. 23:16

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 11:33

Foto: Siniša Sović / Nikola Kokotec

Do sada je obrađeno 99,79% glasačkih listića i s obzirom na to u trećoj izbornoj jedinici odnos snaga je sljedećI:

Hrvatska raste - 49,15 %

Domoljubna koalicija - 24,47%

MOST - 7,90 %

Uspješna Hrvatska - 6,44%

Živi zid - 5,26%

_______________________

23:44

Župan Varaždinske županije i kandidat koalicije "Hrvatska raste" Predrag Štromar na 14. mjestu u III. Izbornoj jedinici osvojio je više od 10 posto glasova (trenutno 14,80 posto na 40 posto obrađenih mjesta) od ukupnog broja koji je osvojila koalicija Hrvatska raste i time izravno osvojio saborski mandat.

- S osvojena 4 mandata na sjeveru Hrvatske HNS je dokazao snagu i pojedinačno postao najjača stranka - komentirali su rezultate HNS-ovci u priopćenju za medije.

- Siguran sam da se ovim glasovanjem mijenja budućnost sjevera Hrvatske i da ćemo sve projekte koje smo planirali i odraditi, zahvaljujem još jedanput svima koji su glasovali za nas - izjavio je tiskovnoj konferenciji sazvanoj u Zelendvoru Predrag Štromar.

23:31

U varaždinski izborni stožer HDZ-a iz Zagreba se vratio Anđelko Stričak, županijski šef HDZ-a koji je za eVaraždin prokomentirao trenutno poznate rezultate izbora.

- Relativno smo zadovoljni zasad. Prema preferncijalnim glasovima sigurno bi ušli u Sabor i ja i gospodin Tušek. Oprezni smo s komentarima iz razloga što je obrađeno tek oko 40 posto birališta u trećoj izbornoj jedinici - rekao je Stričak.

Na našu zamolbu da prokomentira situaciju u kojoj su trenutno SDP i HDZ, s obzirom da ne mogu formirati vladu bez Mosta, kratko je odgovorio: "Nekako već budemo..." Dodao je: "Sve će riješiti stranački vrh HDZ-a dogovorno sa strankama koje prijeđu izborni prag."

Prema podacima DIP-a, u trećoj izbornoj jedinici HDZ-ova koalicija osvaja 24,60 posto glasova na nešto više od 40 posto obrađenih glasačkih mjesta. Stričak je osvojio 11,46 posto preferencijalnih glasova, Nenad Horvatić 9,63 posto preferencijalnih glasova.

23:04

Nakon početkog šoka, izazvanog rezultatom izlazne ankete, prema posljednjim podacima DIP-a, na oko 30 posto obrađenih glasačkih listića, koalicija "Uspješna Hrvatska" ipak osvaja saborski mandat sa (trenutno) 5,90 posto glasova. Potpredsjednica Narodne stranke - reformista Natalija Martinčević o drugom saborskom mandatu za sada ne želi spekulirati. Ističe također da rezultatom izlazne ankete nisu bili šokirani.

"Znali smo što je naša organizacija odradila i naši podaci govorili su nam da imamo siguran mandat, a to se sada i potvrđuje", kaže Martinčević. "Pozicionirali smo se kao treća opcija u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu, u odnosu na SDP i HDZ, i rezultati nam sve više idu u korist. Drugi mandat teško je predviđati, ali važno nam je da jedan saborski mandat imamo! Koristit ćemo ga isključivo u interesu građana Treće izborne jedinice i, kao što smo govorili kroz kampanju, na taj način - sa zahtjevima za našu regiju - postavit ćemo se postaviti prema vladi koja god da bila".

22:31

U SDP-ovom izbornom stožeru u Turistu zasad se okupilo oko 80-ak ljudi te se prate televizijski programi. Kako nam prenose izvjestitelji, na objavu neslužbenih rezultata DIP-a u prostoriji je zavladao muk. Opće oduševljenje popraćeno dugim pljeskom izazvao je podatak da SDP-ova koalicija u trećoj izbornoj jedinici osvaja čak 9 mandata.

- Naravno da je 9 mandata u našoj izbornoj jedinici odličan rezultat! To je ono čemu smo se potajno nadali. Očekivali smo osam mandata, no ovaj rezultat imali smo u primisli. Nadam se da ćemo ga zadržati do kraja. Istina je da je HDZ na nacionalnoj razini povećao prednost, ali vidimo da se ona i smanjuje. Moguće je, dakle, da se razlika naposlijetku smanji i da se izjednačimo. Treba pričekati - rekao je Mario Habek za eVarazdin, predsjednik SDP-a za Varaždinsku županiju, koji je ove nedjelje osvojio svoj treći zastupnički mandat.

22:03

Prema prvim neslužbenim podacima DIP-a (na uzorku od 15 posto) HDZ je u velikoj prednosti naspram SDP-a. Njihova koalicija osvaja 63 mandata, naspram SDP-ovih 52. Pritom nedostaju glasovi dijaspore koja donosi tri mandata koji su uglavnom "HDZ-ovi" te glasovi nacionalnih manjina, koji su uglavnom "SDP-ovi". Most je zadržao svojih 17 mandata; dva mandata više (njih 5) prema DIP-ovim glasovima osvaja IDS-ova koalicija, dok Živi zid, Bandićeva stranka i HDSSB osvajaju po dva saborska mandata.

Koalicija Radimira Čačića i Ive Josipovića i prema DIP-ovim podacima ostaje bez saborskog mandata. U izbornom stožeru HDZ-a u Varaždinu, u stranačkim prostorijama, trenutno se nalazi 40-ak članova i simpatizera, a kroz sat vremena očekuje se dolazak županijskog čelnika Anđelka Stričaka. 

20:40

Dio HNS-ovaca još uvijek se nalazi u Varaždinu, u stranačkim prostorijama, no članovi stranke polako se, kako nas izvještavaju reporteri, okupljaju i u Zelendvoru. Tamo se nalazi i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije i čelnik županijskog HNS-a, koji ne skriva zadovoljstvo. Naime, prema rezultatima koji su im poznati, HNS-ovci ističu da je "Štromar već u Saboru", a spominju i da je osvojio neke od "HDZ-ovih utvrda".

- Zahvaljujem svima koji su glasovali za koaliciju "Hrvatska raste" i svima koji su za mene glasovali preferencijalno. Ostvarili smo više od 10 posto koliko je bilo potrebno da se dokaže da broj 14 može postati broj 1. Novi izborni zakon preferira one koji dobro rade i dobro žele svojom kraju, a moja je želja bila da Sjeveru damo dodatnu snagu i kvalitetu. Siguran da ćemo u novom sazivu Vlade, kao i u Saboru imati puno jači utjecaj nego što smo imali do sada - izjavio je Štromar za eVaraždin, istaknuvši kako se nada da će Vladu ponovno sastavljati Zoran Milanović.

Njegov zamjenik u Županiji Alan Košić smatra da je Štromar postigao jedan od najboljih, ako ne i najbolji rezultat u cijeloj državi: "Na pojedinim biračkim mjestima Štromar je postigao preko 50 posto glasova od liste, što je veliki rezultat", kaže Košić. 

20:16

Prema procjeni izlaznih anketa u 3. izbornoj jedinici koalicija "Hrvatska raste" osvaja 8 mandata, kako smo čuli od Alena Kišića - nadaju se i devetom; Domoljubna koalicija osvaja 4 mandata (upitan je mandat Josipa Križanića), dok Most i Živi zid osvajaju po jedan mandat.

20:10

Prema najnovijem rezultatu izlazne ankete HDZ-ova koalicija pred SDP-ovom koalicijom u prednosti je za jedan mandat (57:56), a "prelio" im se mandat Mosta nezavisnih lista. Naime, stranka Bože Petrova prema tom podatku ne osvaja više 18 nego 17 mandata. IDS-ova koalicija 3 mandata, Živi zid također 3 mandata, Bandićeva koalicija 2 mandata, jednako kao i HDSSB Branimira Glavaša. 

19.54

FOTO: Atmosfera u izbornim stožerima nakon objave rezultata izlaznih anketa

19.42

Cingula: Zadovoljan sam, ali očekivanja su bila veća

- Zadovoljan sam svime što se postigne, ali bilo bi mi draže da je koji mandat više. Očekivanja su bila veća, ali smo se bojali hoće li biti osvojeno više od dva mandata. Nažalost, ne znam u kojoj bi se izbornoj jedinici mogao osvojiti još jedan mandat. Izlazni rezultati su dosta točni, a s obzirom da je u trećoj izbornoj jedinici na listama bilo dosta jakih kandidata, moji izgledi nisu bili veliki - komentirao je izlazne ankete Marijan Cingula, kandidat Bandićeve liste Rada i solidarnosti kojoj se predviđaju dva zastupnička mjesta.

19:35

Izborni stožer SDP-a nalazi se u Turistu, gdje se trenutno okupilo 20-ak članova stranke i koalicije. Od poznatijih imena prisutan je Alen Kišić, koji je istaknuo zadovoljstvo rezultatom izlaznih anketa.

- Vjerujem da će tu biti još dosta promjena,  s obzirom da se radi o broju od 29 tisuća glasova na nivou cijele države. Ono što mogu prema sadašnjim rezultatima reći, ovo je za nas zadovoljavajuće, ostvarili smo naš prvotni cilj od osam mandata. Mi smo izborna jedinicia u kojoj Hrvatska raste ima najveći broj mandata. Nadamo se da će tako i ostati, štoviše da ćemo dobiti još jedan mandat, što nije nemoguće.

19.29

U ovim trenucima Robert Podolnjak je na putu za Zagreb prema izbornom stožeru Mosta nezavisnih lista. Na naše pitanje kako je zadovoljan prvim izlaznim anketama oprezno je odgovorio: "Pričekajmo, pitanje je koliko je to sigurno!" Dodao je da smatra kako je u svakom slučaju to dobar znak.

19:22

Naši reporteri uspjeli su dobiti izjavu šefa Reformista Radimira Čačića, čijoj stranci odnosno koaliciji "Uspješna Hrvatska" izlazne ankete ne predviđaju ni jednog saborskog zastupnika.

- Ankete su inače jako točne, tako da sam razočaran s cjelokupnim razvojem situacije. Međutim ovo nije finalni rezultat pa očekujem da će se stvari popraviti tijekom večeri - rekao je vidno razočaran, ali izravan Radimir Čačić našem reporteru.

19.18

Habijan uvjeren u pobjedu, Stričak zasad bez komentara

Čelnik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak nakon 20 sati, kako doznajemo, kreće prema Zagrebu i zasad ne želi davati izjave. Kako nas pak izvještavaju naši reporteri, u stožeru varaždinskog HDZ-a trenutno nema mjesta euforiji. Povjernik gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan bez obzira na rezultate prvih anketa uvjeren je da će Domoljubna koalicija u konačnici imati prednost u odnosu na koaliciju Hrvatska raste. 

- Posebno će zanimljiv biti rasplet u trećoj izbornoj jedinici u kojoj očekujemo 5 saborskih manda - rekao je Damir Habijan.

19.13

HNS-ovce najviše zanima kako je "prošao" Štromar

- Moram reći da s obzirom na kampanju i trend koji je pokazivao da se koalicija Hrvatska raste "digla" u zadnjih nekoliko mjeseci na noge, rezultat izlaznih anketa je očekivan. Iznenađenje je, ako to tako mogu reći, 18 mandata Mosta koji će vrlo vjerojatno igrati ključnu ulogu. Vidjet ćemo koliko će gospodin Petrov biti jak u tome, da neće ići ni na lijevu ni na desnu stranu. Ono što me više od svega interesira jest naš rezultat za 3. izbornu jedinicu, odnosno jesmo li uspjeli Predraga Štromara "gurnuti" kroz preferencijalno glasovanje. To je ono što sada očekujemo, to je najvažnije za nas i za sjever - komentirao je rezultate izlazne ankete čelnik gradskog HNS-a i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Očekivanja kandidata u nedjelju ujutro poslije glasovanja:

Pogledajte i kakva su ujutro bila predviđanja naših sugrađana:

_RjC6faeFQY

Komentari