pozivaju se na vještačenje

SDP: Čehok jedini nije platio štand, a 'jednom unuku' osigurao direktorsku poziciju

Objavljeno: 11.06.2024. 17:24

Zadnja izmjena: 11.06.2024. 17:39

Foto: Boris Matijašec

Vijećnici SDP-a i gradonačelnik Neven Bosilj na današnjoj sjednici Gradskog vijeća u nekoliko su navrata prozvali bivšeg gradonačelnika, aktualnog vijećnika, Ivana Čehoka za, kako navode, neplaćanja promotivnog štanda na prošlim izborima te promjene statuta Termoplina i nepoštivanja istog, o čemu se Ivan Čehok tijekom aktualnog sata nije oglašavao nego je problematizirao neka druga pitanja o kojima će još danas biti riječi...

Naime, vijećnik SDP-a Josip Garić tvrdi kako Čehok jedini nije platio zakup promotivnog štanda koji je koristio na prošlim lokalnim izborima, a na istu temu prozvao ga je u svom odgovoru i gradonačelnik.

- U Gradskoj tržnici napravili smo financijsko vještačenje s obzirom na stvari koje su se događale zadnjih godina. Mislim da gospodin Čehok Čehok nije mogao platiti račun jer mu isti nije ni izdan. Vjerojatno je takav dogovor bio s direktorom, ali sve ostale stranke dobile su račune i platile.

'Netko je, a znamo tko, promijenio statut'

Prozivke na računa Čehoka nastavile su se i u Bosiljevom odgovoru na pitanje vijećnice SDP-a Gordane Marsenić o odluci Trgovačkog suda u Varaždin koja se odnosi na promjenu broja članova i sastava Nadzornog odbora gradske tvrtke Termoplin.

- Netko je, a znamo tko, bivši gradonačelnik, promijenio statut Termoplina, iako je Grad većinski vlasnik sa 51 posto, na način da se na Skupštini trgovačkog društva ni jedna odluka ne može donijeti bez dvotrećinske većine i na taj način zavezao ruke i zabetonirao jedno postojeće stanje. Čekao sam da istekne mandat članovima Nadzornog odbora i tada sukladno statutu predložio četiri člana NO, Termoplin daje dva, a radnici jednog – tako piše u statutu. Nažalost, svi moji prethodnici su dozvoljavali 3-3 i predstavnik radnika. Na sjednici u svibnju se nismo mogli dogovoriti i propala je točka za izbor NO, a uskoro i predsjednici ističe mandat. Sjećate li se da je Grad prije četiri i pol godine, tad nisam bio ja gradonačelnik, javni natječaj? Ne. Nisu, nego je direktor odabran na Nadzornom odbora. Da se nebi dogodilo da nečiji unuk postane direktor ili slično, želio sam da Grad konzumira svoja prava, ali nisam mogao jer je neki bivši gradonačelnik promijenio statut – kazao je Bosilj.

'To su tolerirali svi, ja neću'

S obzirom da ista odluka nije donesena, Trgovački sud u Varaždinu donio je odluku koju je Bosilj nazvao 'aspurdnom'.

- Donijeli su jednu apsurdnu odluku na koju će Grad Varaždin danas ili sutra uložiti žalbu. Rekli su da način izbora članova reguliran statutom obvezuje glavnu skupštinu te omjer 4-2-1 obvezuje skupštinu, a ne i sud prilikom sudskog imenovanja članova NO. Sud je onemogućio Grad da konzumira svojih 51 posto mandata jer su rekli da će Grad imati 2 člana, 2 će imenovati manjinski vlasnik, a jednog će dati radnici kojeg oni kontroliraju. Pripremio sam žalbu za Visoki trgovački sud, a spreman sam ići i dalje na reviziju na Vrhovni sud pa i na Europski jer je ovo presedan da većinski vlasnik ne može konzumirati svoja prava. To su svi tolerirali i dozvoljavali zadnjih 20 godina, ja to neću - povišenim tonom kazao je Bosilj ponovno prozvavši Čehoka. 

Komentari