priopćenje za medije

SDP: Uredbom Vlade općine bez vrtića ostaju bez centa subvencije?!

Objavljeno: 01.10.2023. 19:31

Zadnja izmjena: 01.10.2023. 20:21

Objava SDP-a Varaždinske županije

Nesposobnost i bahatost - zajednički nazivnik za HDZ

Prema objavljenom Prijedlogu odluke o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za pedagošku godinu 2023./2024. vidljivo je da neke naše općine neće dobiti ni centa. Prema toj tablici jedinice lokalne samouprave koje na svome području nemaju niti javni, niti privatni vrtić dobit će jedno veliko ništa.

S druge strane jedinice lokalne samouprave mogu odlučiti ne subvencionirati smještaj djece već tako dobiven novac usmjeriti u druge namjene za obavljanje vrtićke djelatnosti, a time roditelji ne bi imali baš ništa lakšu situaciju.

Netko je tamo u uredu smišljao uredbu, a da nije razmišljao o posljedicama. Nisu uzeli u obzir da i te općine koje nemaju vrtiće na svom području imaju djecu i iz svojih proračuna izdvajaju sredstva za subvencije roditeljima. Umjesto da osnovni kriterij bude prebivalište djeteta i da se prema tome napravi tablica subvencija JLS-ova oni su uzeli kriterij sjedišta vrtića.

Na području Varaždinske županije, prema takvim kriterijima, općine Breznički Hum, Donja Voća i Veliki Bukovec neće dobiti ni centa, iako primjerice Donja Voća, prema kriterijima razvijenost spada u prvu skupinu i time bi imala pravo na 50 posto subvencije. 

Donja Voća neće dobiti centa za svoju djecu! 

Veliki Bukovec pak ima vrtić na svom području, ali je službeno osnivač susjedna Općina. To je naravno bilo prekomplicirano za shvatiti onima koji su uredbu sastavljali.

Ova uredba nije ništa drugo nego diskriminacija prema djeci i roditeljima jer su očito neki kažnjeni zbog mjesta gdje žive!

Ovo je još jedna sramota HDZ-a i njihovih satelita.

Stav SDP-a je od početka da je indeks razvijenosti nepravedan kriterij i tražimo financiranje sve djece iz državnog proračuna kako bi za SVE roditelje bilo besplatno.

U državnom proračunu ima dovoljno za sve i treba što prije zaustaviti ovu diskriminaciju. 

Komentari