Signal iz Zagreba: Kišića pripremajte za gradonačelnika Varaždina?

Objavljeno: 23.12.2015. 10:09

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:26

Foto: arhiva/izborni stožer

Nije trebalo dugo čekati da se čestitka Marija Habeka Alenu Kišiću povodom preseljenja iz Ludbrega u Varaždin, izrečena javno – na nadavnom druženju SDP-ovaca, proširi političkim kuloarima i rasplamsa političku kombinatoriku. Što to zapravo znači, pitaju se ovih dana kako u HNS-u tako i u varaždinskoj gradskoj oporbi, HDZ-u, dok Kišić ističe da je riječ o osobnim razlozima...

Malo je, međutim, poznato da se geneza ove njegove odluke zapravo isprepliće s dva ključna događaja u nimalo idiličnim odnosima domaćeg SDP-a i HNS-a tijekom minule godine: rezultatima svibanjskih izbora za vijeća mjesnih odbora u Varaždinu i rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora u III. izbornoj jedinici. Naime, prisjetimo li se, nakon što je SDP-u u svibnju pripala pobjeda na izborima koji su zapravo predstavljali test odnosa snaga između HNS-a i Reformista – s još živim sjećanjem na slične rezultate prijevremenih izbora u Novom Marofu, Reformisti kao novi koalicijski partner SDP-a činili su se izglednom opcijom: Natalija Martinčević pritom kao kandidatkinja za gradonačelnicu, Alen Kišić kao kandidat za župana.

Operaciju političkog diferenciranja od HNS-a vodio je upravo Kišić, kako personalno tako i operativno. U rujnu mu je išla na ruku situacija s izbjeglicama kada je izbio u prvi plan kao načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje – „terenac“, a onda i Habušev prosvjed s balama zbog kojega je sazvao presicu, da bi sve nazvao igrokazom i nesnalaženjem. U kolovozu su koalicijski partneri ratovali oko sufinanciranja prijevoza učenika, a još ranije, Kišića se moglo „slučajno“ zateći u samom centru grada kako s Čačićem i Natalijom Martinčević pije kavu te poručuje: „U koalicijskom ugovoru nigdje nema stavke tko s kime smije piti kavu...“

Razlog spomenutog diferenciranja datira, pak, još iz 2011. godine, a ogleda se u nezadovoljstvu SDP-ovaca konačnim „utrškom“ HNS-ovaca u vidu broja mjesta na listi za III. izbornu jedinicu, a onda i „osvojenim“ funkcijama u Vladi te javnim poduzećima. Igru je, međutim, tada vodio Radimir Čačić, on je ujedno bio i nositelj liste, a njegovim razlazom sa strankom i rapidnim opadanjem rejtinga HNS-a u to vrijeme činilo se da se „takva greška“ – više ne smije ponoviti: „Pa nije HNS jak kao što je nekad bio!“. No prilikom sastavljanja liste za nedavne parlamentarne izvore odlučivalo se iz Zagreba, a pod utjecajem Vesne Pusić HNS je ponovno dobio, kako su mnogi smatrali, previše.

Međutim, navodno već tijekom kampanje varaždinskim SDP-ovcima poručeno je, a konkretno se govori da je riječ o savjetu Siniše Hajdaša Dončića, da se koncentriraju na grad, ne na županiju. Scenarij je bio relativno spreman još dok je bilo izvjesno da bi gradski proračun za 2016. mogao pasti, premda prijevremeni izbori godinu dana uoči redovitih nisu odgovarali nikome osim HDZ-u. Njihov lajtmotiv za kampanju bio je: "Gradu u sljedećih godinu dana treba upravo pravnik, da se situacija raščisti i onda idemo ispočetka". I budimo realni, u situaciji „face to face“ s Goranom Habušem ako bi se ponovno kandidrao (ili Natalijom Martinčević koja je participirala u njegovoj vlasti), Damir Habijan kao novo lice, atipično za varaždinski HDZ, ne bi bio bez izgleda iako dolazi „s desna“.

Već tada je, međutim, bilo poznato da SDP priprema svojeg kandidata za gradonačelnika, govorilo se čak o kandidatkinji, a oni se hvalili da je riječ o „zvučnom imenu“ koje, ipak, nitko nije mogao odgonetnuti. No prema svemu sudeći, riječ je, dakle, upravo o Alenu Kišiću koji da bi postao kanidatom za gradonačelnika najmanje šest mjeseci mora biti stanovnik grada. Prethodno mora biti izabran za predsjednika gradske organizacije SDP-a, podržava ga navodno i Marin Bosilj kao donedavno izvjestan kandidat, a onda ima dugih godinu dana za ustroj gradske organizacije i obilaženje terena – što mu, kako se može primjetiti, nije strana aktivnost..

S druge strane, kada već HNS – kao što se također govori – nešto SDP-u sada upravo - mora prepustiti, onda je bolje, kako smatraju neki, da to bude grad jer, osim što je neizvjesno hoće li se Habuš više uopće kandidirati, s rejtingom kakav permanentno ima – rizik je više nego evidentan, a nakon njega – nekog novog svojeg kandidata niti imaju niti ga u ovom trenutku mogu ponuditi. Kišić je s druge strane, smatra se među nekima u obje stranke, dovoljno politički diferenciran, a u javnosti prepoznatljiv, da bude zajednički kandidat za gradonačelnika aktualne koalicije. Tako se, smatraju, najednostvanije može zadržati vlast u gradu i županiji, ali i mir u koaliciji koja je sudeći prema rezultatima izbora u Varaždinskoj županiji još uvijek „dobitna kombinacija“. 

No da ne bi sve bilo tako jednostavno, u tom slučaju glasovi na lijevici osipat će se na Nataliju Martinčević, određeni postotak „uzet će“ i Zlatan Avar, a kako se također spekulira, 2017. godine postoji mogućnost da se ponovno kandidira i bivši gradonačelnik Čehok. Ne zna koga bi on u slučaju da na izbore izađe samo s listom mogao podržati. Zna pretpostaviti je, međutim, koga neće. A kako bi se to moglo odraziti na političku konstelaciju odnosa u gradu i koliko je on politički više uopće jak, preostaje za vidjeti...

Komentari