rasprava

Siniša Jenkač: Novi Zakon o sportu je veliki pomak za budući razvoj hrvatskog sporta

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.11.2022. 12:59

Zadnja izmjena: 26.11.2022. 13:49

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač u pojedinačnoj je raspravi u četvrtak naglasio kako će novi Zakon o sportu, nakon više od 20 godina, značiti velik pomak za razvoj cjelokupnog hrvatskog sporta.

Naglasio je kako će jedinice lokalne samouprave, ovim promjenama, konačno dobiti pomoć u gradnji infrastrukture i ulaganju u sport i to kroz javne potrebe u sportu na razini Republike Hrvatske.

-Vidljivo je da je sve ono na što su mnogi profesori s Kineziološkog fakulteta upozoravali konačno ugrađeno u ovaj zakon i to mi je kao dugogodišnjem sportašu drago za čuti. Nijedan zakon nije sveto pismo, ali ovo je velik pomak u budućem razvoju hrvatskog sporta – rekao je Jenkač pohvalivši i činjenicu da će država financijski podupirati županijske sportske saveze koji dosad nisu raspolagali značajnim sredstvima, a njihova dodjela lokalnim sportskim savezima bit će dodatno definirana.

U prvom će planu biti sufinanciranje opreme i stručnog rada s djecom i mladima što je i jedna najvažnijih uloga županijskih i lokalnih sportskih zajednica. Uz to što će država ubuduće provoditi projekt „Hrvatska pliva” kojeg mnoge lokalne samouprave poput Grada Novog Marofa provode već godinama i to kroz financiranje škole plivanja za učenike osnovnih škola, novi će Zakon definirati i stipendije za vrhunske sportaše od prve do treće kategorije na državnoj razini.

Osim licenciranja stručnog kadra što je od velike važnosti za kvalitetan rad s djecom i mladima, novi Zakon o sportu definira i obrte. Naime, svi sportski djelatnici koji rade izvan klubova moći će biti definirani kao obrtnici, a posebna pažnja u novom Zakonu stavljena je i na sportsku infrastrukturu u koju se dosad nesustavno ulagalo.

Komentari