tematska sjednica

Siniša Jenkač sudjelovao na sjednici Odbora za poljoprivredu

Objavljeno: 30.11.2021. 10:21

Zadnja izmjena: 30.11.2021. 10:21

U okviru 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta i 19. Sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, koji su održani u Šibeniku, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu posvećenu Strategiji "od polja do stola" i kratkim lancima opskrbe hranom.

Predsjednica Odbora Marijana Petir rekla je da je Strategija usmjerena prema poticanju održivih praksi u sektoru proizvodnje i prerade hrane, veleprodaje, maloprodaje, ugostiteljstva i usluga prehrane, kako bi se smanjio utjecaj prehrambenog sustava Europske unije nije na okoliš i klimu i ojačala njegova otpornost. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodala je da je u koronakrizi dodatno iskazana potreba za kraćim lancima opskrbe zbog sigurnosti opskrbe hranom, koja je kvalitetna, svježa i domaća.

Član saborskog Odbora za poljoprivredu, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač rekao je kako je Hrvatska jedna od tri države članice Unije s najčišćim okolišem i vodom te najviše šumskih površina, a podsjetio je i na dobre primjere kratkih lanaca opskrbe hranom za škole i bolnice.

- Posebno je važno ulagati u ruralna područja kroz sredstva ministarstava i koliko god je moguće poticati proizvodnju na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koja s jedne strane ostvaruju samozapošljavanje, a s druge proizvode ekološku hranu. Stoga je priča „od polja do stola“ najbolja priča. Ali da bismo mogli iskoristiti situaciju i dobiti ekološki proizvod, moramo voditi i računa o tome da je potrebno proizvesti dovoljnu količinu, zadovoljiti potrebe tržišta - rekao je Jenkač.

Komentari