Siniša Jenkač: Želim i to razjasniti, moja neto plaća iznosi...

Objavljeno: 06.05.2015. 17:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Nakon maratonske šesterosatne sjednice Gradskog vijeća održane u utorak, tijekom koje je oporba dovela u pitanje smanjene plaće gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, on se oglasio priopćenjem za medije s namjerom, kako ističe, da pojasni sve mjere uštede koje trenutno sprovodi.

- Nažalost, oporba se umjesto ovim stvarnim problemima bavi time tko ima koliku plaću, pa želim i to razjasniti – kaže Jenkač, navodeći da prema službenim podacima njegova neto plaća iznosi 9.488,87 kuna, a s 15 godina minulog rada (staža) 10.123,52 kune.

- Bivšem gradonačelniku prema prosječnoj plaći zadnjih šest mjeseci isplaćuje se 11.222,52 kune – stoji nadalje u priopćenju u kojem se još spominje i bruto iznos od 20.596,73, koji se isplaćuje bivšem gradonačelniku nakon prestanka mandata.

>>Proračun Siniše Jenkača izglasan i "rođen" novi lider marofske oporbe

Teško se odreći, ali...

Jenkač u nastavku kaže da mu je jasno da se ljudima teško odreći dijela primanja, ali smatra da su takva vremena kada se svi moraju maksimalno solidarizirati.

- Želim da gradska uprava pod mojim vodstvom bude efikasna i isplativa, a sve promjene koje radimo za boljitak su građana Grada Novog Marofa.

Jenkač također tvrdi da je bivši gradonačelnik Darko Hrenić 2009. godine preuzeo Grad Novi Marof s nepodmirenim troškivima od milijun kuna, dok je stanje na žiro računu iznosilo 400 tisuća kuna. Do kraja iste godine, kaže Jenkač, manjak u proračunu je narastao na 5,6 milijuna kuna.

Gubitak i obveze

Mjere ušteda sada je, pak, poduzeo iz razloga što su, kako ističe, nakon analiza svih rashoda u gradskoj upravi i gradskim ustanovama došli do zaključka da ima prostora za uštede i da su one nužne s obzirom da su naslijedili gubitan iz prošle godine od 1,9 milijuna kuna, kao i dospjele obveze od 1,7 milijuna kuna.

- To je ukupno 3,7 milijuna kuna i jasno da smo morali poduzeti mjere štednje s obzirom da moramo stabilizirati Proračun, platiti prispjele obveze i akumulirati sredstva koja nam trebaju radi realizacije budućih projekata.

Plaće i naknade

Tako je Grad Novi Marof umanjio sve naknade koje isplaćuje predsjedniku Gradskog vijeća, potpredsjednicima, zamjenicima gradonačelnika i vijećnicima za 41 posto, te plaće zaposlenima u upravnim odjelima i službi Grada Novog Marofa i to za 10 posto umanjenjem osnovice s početkom primjene od 1. svibnja 2015. godine.

Ušteda

Gradonačelnik je odluku o smanjenju plaća za 10 posto proveo i u gradskim ustanovama: Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, Dječjem vrtiću Novi Marof i Pučkom otvorenom učilištu Novi Marof koja će na godišnjoj razini, ističu u Gradu Novom Marofu, rezultirati uštedom od 680 tisuća kuna, a tu su i ostale uštede od 350 tisuća kuna, što ukupno iznosi 1.030.000,00 kuna ušteda.

Komentari