pitanje većine

Od danas se broji svaki glas. Evo koliko tko sada ima 'ruku' u Gradskom vijeću

Podsjetimo, koaliciji SDP-Budimo grad-Reformisti presudila je poglavito namjera gradonačelnika Nevena Bosilja, da novog direktora Varkoma, zbog rizika penalizacije koju donose veliki projekti, imenuje osobno. Premda mu to omogućava i zakon, Budimo grad s time se nisu slagali, te su poručili javnosti kako se oni žele zalagati za "demokratske nadstandarde"....
Objavljeno: 20.10.2021. 10:02

Zadnja izmjena: 20.10.2021. 10:02

Danas se održava sjednica Gradskog vijeća, prva nakon razlaza Budimo grad s većinskim partnerom SDP-om i Reformistima.

Osim aktualnog sata, na kojem se kao i uvijek dosad, očekuje burna rasprava - oko preostalih točaka o kojima će se danas raspravljati, uoči današnje sjednice nije bilo naročitih tenzija. Svejedno, bit će zanimljivo vidjeti na koji će se način od danas nadalje odvijati glasovanje. SDP, podsjetimo, broji sedam gradskih vijećnika, dvije ruke imaju Reformisti, a sa svima ostalima vladajuća stranka od danas se mora razgovarati. Ivan Čehok pritom raspolaže sa šest "ruku", Budimo grad s njih četiri. Tri ruke ima HDZ, a s jednim vijećnikom prisutna je i Liga za Varaždin.

Podsjetimo, koaliciji SDP-Budimo grad-Reformisti presudila je poglavito namjera gradonačelnika Nevena Bosilja, da novog direktora Varkoma, zbog rizika penalizacije koju donose veliki projekti, imenuje osobno. Premda mu to omogućava i zakon, Budimo grad s time se nisu slagali, te su poručili javnosti kako se oni žele zalagati za "demokratske nadstandarde". Sve je pak počelo nakon istupa Zdravke Grđan, predsjednice Gradskog vijeća, koja je platformi Budimo grad poručila "dosta" i nije im željela uvrstiti točku o situaciji u HNK za raspravu. Nakon toga, i gradonačelnik je Budimo grad poslao otvorenu poruku da "ukoliko misle postavljati ultimatume, mogu slobodno napustiti koaliciju". Tako je i bilo.

'Svjesni smo situacije'

Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika, dao je sljedeći komentar na novonastalu situaciju:

- S obzirom da je u našoj projektnoj suradnji sada 7 ruku, više nije 11, mi smo svjesni toga da se može dogoditi da proračun i ne prođe. Ja sam uvjeren da će proći, ali ako se to dogodi – idemo na izbore za gradsko vijeće i mi s tim nemamo problema. Radimo transparentno i sve što smo predizborno obećavali, a zatekli smo kosture gdje god smo digli neki papir - rekao je.

ITU i Varteks

Od točaka o kojima će se danas raspravljati na Gradskom vijeću, važna je točka kojom se proglašavaju jedinice lokalne samouprave koje ulaze u ITU, kao i prijedlog odluke kojim će se, ukoliko to potvrde gradski vijećnici, dioničkom društvu Varteks omogućti da svoj dug prema Gradu Varaždinu otplati kroz sljedeće dvije godine.

Komentari