Skup na Geotehničkom fakultetu - Dekan: "Bale su apsurdni onečišćivač na vodozaštitnom području"

Objavljeno: 05.11.2015. 11:15

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 14:57

Foto: Siniša Sović

U tijeku je znanstveni skup na Geotehničkom fakultetu naziva “Održivo korištenje i zaštita voda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj”. Riječ je o predstavljanju tema i raspravi koje se tiču stanja voda i mogućnostima njihova korištenja i zaštite u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Okupljene su na otvorenju skupa pozdravili dekan Geotehničkog fakulteta Josip Mesec, zamjenik gradonačelnik Vjeran Radelić te zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Teme će predstaviti autori iz Ministarstva zaštite okoliša, Instituta RB, Geološkog instituta i Vakoma, a tiču se pročišćavanja voda, zaliha podzemnih voda, pokazatelja onečišćenja, okolišne forenzike, utjecaja urbanih sredina te praćenja koncentracije nitrata, fosfata i detrdženata u vodi.

- Voda se mora sačuvati za buduće generacije, a ponosan sam da se u Varaždinskoj županiji može piti voda iz pipe za razliku od drugih europskih zemalja, kazao je zamjenik gradonačelnika Radelić istaknuvši da je voda neprocjenjivo bogatstvo. 

S njim se složio i zamjenik župana: 

- Tko ne brine o vodama, ne brine o budućnosti. Radimo na tome da cijela županija ima dostupnu vodu te da i južni i zapadni dijelovi budu pokriveni, dodao je Kišić.

Dekan Josip Mesec istaknuo je studijske programe na fakultetu koji su tradicionalno povezani s hidrotehnikom. Hrvatska je trenutno 5. u Europi po vodnom bogatstvu, a 42. u svijetu, a  postojeći vodni resursi jedan su od najvažnijih čimbenika gospodarskog razvoja ovog kraja. Istaknuo je i rizike onečišćenja te potencijalni negativni utjecaj urbanih područja na podzemne vode.

Spomenuo je i problem bala smeća u Brezju. 

-Na konferenciji će se govoriti i o balama koje su onečiščivači apsurdno smještene na vodozaštitnom području. Geotehnički fakultet želi biti orijentir te na usluzi, a da li se to koristi, ovisi o politici jer je to sasvim sigurno političko pitanje.

Komentari