provjerili smo

Što varaždinski Srbi misle o Dodikovom referendumu i o sudjelovanju u Plenkovićevoj Vladi?

Objavljeno: 03.10.2016. 12:20

Zadnja izmjena: 03.10.2016. 12:51

Foto: Željko Porobija

Danas smo s razlogom posjetili Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu, kako bi čuli njihovo očitovanje o dvama aktualnim pitanjima: stavu prema netom održanom referendumu u Republici Srpskoj, te prema sudjelovanju predstavnika Srba u budućoj Vladi RH.

Vjerojatno brojni Varaždinci ni ne znaju da se praktički u samom centru grada, ulici Alojzija Stepinca na brojevima 1b i 1c, nalaze Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina i Varažinske županije. Vijeća imaju povremene sastanke kako bi iznijeli stavove srpske nacionalne manjine u gradu i županiji.

Tamo smo zatekli predstavnike varaždinskog Vijeća i njihovog predsjednika Mile Sekulića, kao i varaždinskog paroha Uglješu Pilingera. Uime vijeća govorio je predsjednik Sekulić.

Ne u Vladu, a podržat ćemo je ako...

Kakav je stav Vijeća prema eventualnom sudjelovanju predstavnika Srba u novoj Vladi?

- Vijeće je na sjednici 9. rujna - dakle, dva dana prije izbora - zaključilo da predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) neće učestvovati u Vladi. Ali da se treba sačiniti program koji će se predstaviti Vladi te ćemo, ukoliko se taj program realizira, podržati Vladu.

Jeste li razgovarali o svom stavu s Miloradom Pupovcem i dobili suglasnost?

- Da, osobno sam razgovarao s Pupovcem. Dva tjedna prije sjednice bio je tu i Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV, to je stav koji su podržale i sve ostale naše gradske i županijske organizacije.

Kome ste dali potporu na izborima?

- Još 25. kolovoza naše je vijeće zaključilo da srpska zajednica ne glasa za SDP nego za predstavnike svog naroda. Nismo dali potporu određenoj stranki srpske manjine - imamo ih tri u Hrvatskoj - nego općenito predstavnicima srpskog naroda.

Jeste li zauzeli neki službeni stav po pitanju nedavno održanog referenduma u Republici Srpskoj?

- Ovo vijeće nije zauzelo nikakav stav o referendumu, ali se o njemu očitovalo SNV, kao naša krovna organizacija. Njihov je stav da Srbi imaju pravo na referendum, no da to nikako ne bi smjelo dovesti do otcjepljenja od Bosne i Hercegovine. Ja tu ne iznosim nikakav osobni stav,  nego ono što je SNV službeno iznijelo. - naglasio je gospodin Sekulić.

 

 

 

 

 

Komentari