Na prozivke topličkog HDZ-a, odnosno predsjednika Kluba HDZ u Gradskom vijeću Grada Varaždina reagiralo je i vodstvo Varaždinskih Toplica.

U svom priopćenju, gradonačelnica Goranka Štefanić i predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković oštro odbacuju Prstecove optužbe i navode kako je cilj HDZ-a isključivo rušenje vlasti i ambicija Franje Prsteca za funkcijom predsjednika Gradskog vijeća, za što navodno nema potrebnu većinu i podršku u Gradskom vijeću.

Priopćenje gradonačelnice Štefanić i predsjednika Gradskog vijeća Ratkovića, prenosimo u cijelosti:

O Priopćenju Kluba vijećnika HDZ-a Varaždinskih Toplica saznali smo iz medija, iako se u istome spominje kako nam je priopćenje odaslano. Službeno nije stiglo u  Grad, niti predsjedniku Gradskog vijeća kao niti gradonačelnici.

Petar Ratković, predsjednik Gradskog vijeća podnio je neopozivu ostavku 05. studenoga 2014. godine i niti ne namjerava, niti je moguće opozvati neopozivu ostavku.

U nastavku navodimo tumačenje Ministarstva uprave: “Ostavka predstavlja osobni, jednostrani čin, odnosno iskazivanje volje predsjednika predstavničkog tijela da više ne želi obnašati navedenu dužnost, te ga slijedom toga predstavničko tijelo ne može spriječiti u podnošenju ostavke i nastupanju njenih posljedica, neutvrđivanje činjenica podnošenja ostavke. Slijedom toga, o podnesenoj ostavci  predstavničko tijelo ne raspravlja te se  o njoj ne glasuje, već se konstatira činjenica podnošenja ostavke, a što je od značaja za trenutak prestanka prava na temelju obavljanja dužnosti osobe koja je podnijela ostavku, jer ukoliko se ne utvrdi činjenica podnošenja ostavke na dužnost, dužnost tj. prava na temelju obavljanja dužnosti prestaje po sili zakona istekom propisanog roka. Ukoliko predstavničko tijelo ne utvrdi činjenicu podnošenja ostavke u roku od 30 dana od dana podnošenja iste, osobi predsjednika predstavničkog tijela istekom 30-tog dana od podnošenja ostavke prestaju prava na temelju obavljanja dužnosti po samom Zakonu“.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković je zbog stalnog omalovažavanja, vrijeđanja, onemogućavanja rada od strane pojedinih vijećnika HDZ-a i osobnih razloga podnio neopozivu ostavku pa stoga, navodi Kluba vijećnika HDZ-a u Priopćenju, ne stoje navodi da želi zadržati mandat.

Sjednica je sazvana za 05. prosinca 2014. godine s dnevnim redom Proračun za 2015. godinu, jer već 06. prosinca. 2014. godine po sili Zakona predsjedniku Gradskog vijeća prestaje mandat, a zbog kratkih rokova i nemogućnosti sazivanja sjednice  poslije 05. prosinca upitno je da li se može donijeti Proračun za 2015. godinu obzirom da slijedeću sjednicu može jedino sazvati Ured državne uprave.

Moramo naglasiti da su održani sastanci sa svim vijećnicima stranaka. Osim o Proračunu na njima se raspravljalo i o kandidatu za predsjednika Gradskog vijeća. Na sastanak s vijećnicima HDZ-a odazvao se jedino vijećnik Marko Sopić,  koji je se, uz  prijedloge i primjedbe  osobno složio s Proračunom.

Na sastanak s vijećnicima HSLS-a odazvali su se vijećnici Stjepan  Denžić, Vesna Vuk  i Nenad Posavec, koji su također iznijeli svoje prijedloge i osobno podržali takav Proračun. Sastanak s Laburistima je protekao u radnoj atmosferi i oni su rekli da će razmisliti o Proračunu zbog  dobrobiti  građana.

Svim vijećnicima su predloženi kandidati za novog predsjednika Gradskog vijeća iz  redova oporbe, stoga ne stoji navod HDZ-a da pošto, poto Petar Ratković, dosadašnji predsjednik, želi zadržati mjesto predsjednika.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković  koji još ima zakonsku mogućnost sazivanja sjednica, želi omogućiti donošenje Proračuna Grada Varaždinskih Toplica za dobrobit svih građana kako se ne bi raspisivali novi izbori koji bi Grad koštali  400.000,00 kuna.

Sjednica koja je održana 05. studenog 2014. godine imala je na dnevnom redu smjenu potpredsjednika i predsjednika Gradskog vijeća. To je tražilo šest vijećnika HDZ-a i HSLS-a, a među kojima ima i  nevažećih  potpisa. U obrazloženju se ne navodi ni točno ime predsjednika Gradskog vijeća na što  nismo reagirali jer smo očekivali da će oporba imati svog kandidata i da neće biti izazvana kriza u Vijeću.

Napominjemo da su na toj sjednici oporbeni vijećnici imali dovoljnu većinu za razrješenje predsjednika i potpredsjednika, ali zašto nisu predložili i izabrali svog predsjednika?.

Tko ide na rušenje, a nema rješenje? Zbog takvog ponašanja sami oporbeni vijećnici izazvali su krizu u Gradskom vijeću zbog jednog, jedinog razloga. Kako neslužbeno saznajemo i njihovih redova, predsjednik  Gradskog odbora HDZ-a  Varaždinskih Toplica vijećnik  Franjo Prstec,  želi biti  predsjednik Gradskog vijeća, no nema podršku dovoljnog broja vijećnika.

Predsjednik Gradskog vijeća može se izbrati i nakon donošenja Proračuna, dok se sve stranke dogovore oko kandidata za predsjednika Gradskog vijeća.

Priopćenje medijima kluba vijećnika HDZ-a uz istovremeno ne obavještavanje Grada upućuje da vijećnici kluba HDZ-a ne žele podržati Proračun, već izazvati krizu i nove izbore te svojim priopćenjem obmanjivati javnost.

Petar Ratković, predsjednik Gradskog vijeća

Goranka Štefanić, gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica

Komentari

02.12.2014. 10:02h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger