Što će se dogoditi s varaždinskom bolnicom nakon nove godine?

Objavljeno: 26.10.2015. 15:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Siniša Sović

Iako se još krajem prošle godine na veliko govorilo o spajanju određenih odjela varaždinske i čakovečke bolnice, do realizacije ovog projekta očigledno nije došlo...

Podsjećamo, u prosincu 2014. godine Sanacijsko vijeće varaždinske bolnice definiralo je i prihvatilo tekst ugovora o funkcionalnom spajanju koje se trebalo realizirati odmah po usvajanju Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj. Spomenuti Plan hrvatska je Vlada usvojila je protekle godine, no u varaždinskoj bolnici od onda nije bilo pomaka.

Inače, projekt spajanja bolnica temelji se na kriteriju održivosti prema kojemu svaki odjel unutar bolnica mora imati minimalno 15 kreveta, pri čemu doktori koji su trenutno zaposleni na spornim odjelima ostaju zaposlenici svoje "rodne" bolnice, samo će na dežurstva odlaziti u drugi grad. 

Win – win situacija?
O projektu regionalizacije bolnica razgovarali smo sa sanacijskim upraviteljem, Mladenom Smoljancem, koji nam je potvrdio da se planira „spajanje“ četriju odjela između varaždinske i čakovečke bolnice – odjel oftamologije, infektologije, urologije i otorinolaringologije. Iako je projekt na „stand byu“ već skoro godinu dana, Smoljanec uvjerava kako bi čitava stvar trebala biti riješena do 31.12.2015, dakle za nešto više od dva mjeseca.

- Spajanje odjela dviju bolnica je „win – win“ situacija u kojoj dobivaju i doktori i pacijenti. Radi se o rasterećenju posla za pojedine doktore, dok se s druge strane stvara situacija u kojoj će 24 sata dnevno pacijentima biti dostupni specijalisti iz svih područja. - tvrdi Smoljanec

Nekoliko je puta naglasio da ovdje nije riječ o gašenju bolnica te da pacijenti nemaju nikakav razlog za strah, već upravo suprotno. Također, uvjerava javnost kako više neće postojati situacije da se doktoru „zvoni na vrata“, već će doktori pacijentima biti dostupni stalno.

Sjedište odjela je – gdje?

Cijela priča oko spajanja bolnica čini se gotovo idilično, tako dugo dok se ne postavi pitanje na koji se način odjeli točno misle spojiti, odnosno gdje će biti njihovo glavno sjedište. Naime, iako je do spajanja prema riječima Smoljanca ostalo tek nešto više od dva mjeseca, Sanacijsko vijeće varaždinske bolnice još uvijek ne zna koji bi odjeli trebali „prijeći k nama“, odnosno hoće li i koji varaždinski odjeli preseliti u Čakovec.

Prema tvrdnjama Smoljanca iz prosinca prošle godine, to bi trebalo biti u bolnici koja posjeduje bolje materijalne i tehničke uvjete rada, veći broj zdravstvenih djelatnika i gdje se obavljaju veći zahvati. Iako se još uvijek ne zna gdje je to točno.
Za sad ne preostaje ništa drugo nego pričekati Novu godinu i vidjeti u kojem će se smjeru situacija odvijati. Pacijenti, tvrde iz bolnice, nemaju razloga za brigu, jer bez obzira na sjedište odjela u samom jednom gradu, ambulante i dalje ostaju raditi u prijepodnevnim satima. Postavlja se pitanje što će se dogoditi ako se razbolimo poslijepodne?

Komentari