nova ministrica

ANKETA Što očekujete od Blaženke Divjak? Neki bi da oduzme diplomu Brkiću, a ravnateljima je i ovo nešto...

Objavljeno: 10.06.2017. 10:15

Zadnja izmjena: 10.06.2017. 10:28

Foto: Facebook

I dok je koaliranje HDZ-a i HNS-a izazvalo različite reakcije u javnosti, čini se da su i lijevi i desni nekako puno pozitivnije nastrojeni prema imenovanju profesorice FOI-a Blaženke Divjak za novu ministricu znanosti i obrazovanja.

No, različiti krugovi od nje imaju prilično različita očekivanja i nije isprazna fraza reći kako nju čeka gomila poslova. Toga je, čini nam se, i ona svjesna - pa je i njezin Facebook profil praktički zamro proteklih dana. Na zidu su samo čestitke njezinih fejs frendova, koje ona niti komentira niti lajka. 

'Oduzeti diplomu Brkiću'

Vrlo glasan i jasan po pitanju očekivanja znanstvene zajednice od nove ministrice ovih je dana bio ugledni fizičar i tragač za "božjom česticom" Ivica Puljak, inače čest gost našega kraja.

>> FOTO Prepuna dvorana iznimno zainteresiranih slušatelja na predavanju fizičara Ivice Puljka

Na svom fejsu, Puljak je napisao 5 zahtjeva novoj ministrici:

  1. Oduzeti diplomu Vasi Brkiću.
  2. Sprovesti upravni nadzor nad svim sveučilištima pod sumnjom u trgovinu interesima rektora. Analizirati što su od sveučilišta dobili članovi senata (i članovi njihovih obitelji) koji su glasali za rektora. Javno objaviti rezultate. To će barem smanjiti buduću trgovinu interesima.
  3. Pokrenuti promjene zakona o znanosti na tragu prijedloga promjena ministara Fuchsa i Jovanovića, a koje su zajedničkim snagama spriječili visokopozicionirani političari iz svih stranaka (to je bio primjer neprincipijelnog ujedinjavanja).  Ukratko: zaokrenuti sadašnji smjer za 180 stupnjeva.
  4. Resetirati kurikularnu reformu na stanje od prošle godine, kad je to vodio Boris Jokić i ekipa.
  5. Vjeronauk izmjestiti iz škola u crkve.

'Samo da nam odgovore'

Za razliku od znanstvene zajednice, ravnatelji škola čini se da su skromniji u svojim zahtjevima. 

- Naša škola već 9 mjeseci ne dobiva odgovore iz Ministarstva na pitanja o radnim mjestima. To je ono formalno odobravanje zaposlenika, redovna procedura koja ide svake godine. Mislili smo da su našu školu jednostavno zaboravili, ali smo čuli i od drugih ravnatelja da i oni čekaju praktički od početka školske godine. Iz Ministarstva su nam čak ironično rekli: "Ma, evo, radimo, potpisujemo..." - izjavila nam je ravnateljica jedne škole iz našeg kraja koja je htjela ostati anonimna.

U svakom slučaju, pred novom ministricom je veliki posao - a sudeći po njezinom profilu, ona je toga svjesna i ne gubi vrijeme po fejsu. A sad je red i na vas: u anketi koju vam nudimo, izrazite svoja očekivanja od ministrice Divjak.

>> GOTOVO JE: Sabor izglasao povjerenje Štromaru i Blaženki Divjak

Rezultati ankete

Što očekujete, kakva će ministrica obrazovanja biti Blaženka Divjak?

Izvrsna

35%

Vrlo dobra

26%

Dobra

18%

Loša

10%

Jako loša

12%

Komentari