počela kampanja

Evo što trebate znati kao birač, a što kao kandidat na predstojećim lokalnim izborima

Objavljeno: 21.04.2017. 13:12

Zadnja izmjena: 21.04.2017. 20:21

Foto: Željko Porobija

Jučer je stupila na snagu odluka Vlade RH o raspisivanju lokalnih izbora, a već danas brojne su stranke i liste izašle na ulice kako bi prikupile dovoljan broj popisa za svoje kandidate za župana, grado/načelnike kao i za svoje liste za vijeća.

U našoj županiji izbore se provode za župana, gradonačelnike 6 gradova i načelnike 22 općine. Ovdje donosimo najzanimljivije podatke koje bi svaki birač - ali i svaki kandidat - trebao znati prije no što 21. svibnja izađe na izbore.

Možete potpisati više lista, ali...

Kao prvo, sve do 4. svibnja moći ćete svojim potpisom dati potporu kandidaturi listama za koje smatrate da se trebaju naći na izborima. I pritom trebate znati sljedeće činjenice:

  • Možete potpisati samo one liste koje se tiču vaše lokalne jedinice - dakle, vaše županije i vašeg grada ili općine
  • Potpis za kandidacijsku listu ne znači ujedno i vaš glas za tu listu. Potpisom se samo slažete da se određena lista uopće pojavi na izborima.
  • Možete potpisati više različitih lista iz vaše lokalne jedinice

A ako se želite kandidirati...

Možda se na izborima želite okušati ne samo kao birač, nego i kao kandidat za župana, grado/načelnika ili vijećnika. Onda za vas vrijedi cijeli niz pravila i zakona, koje navodimo po točkama. 

  • Kao prvo, ne smijete biti pravomoćno osuđeni - čak ni uvjetno - na 6 mjeseci i više za cijeli niz nedjela za koje potpuni popis možete vidjeti na službenim stranicama Narodnih novina.
  • Kao drugo, trebate raditi na prikupljanju potpisa za svoju kandidaturu - i ovdje donosimo općenite podatke, a detalje za svoju jedinicu trebate pogledati na službenim stranicama Ministarstva uprave.
  • Kandidati za gradonačelnika Varaždina trebaju skupiti po 900 potpisa. Za Ivanec i Novi Marof treba 450 potpisa, a za ostale gradove (Ludbreg, Lepoglavu, Varaždinske Toplice) 250.  U općinama je potrebno - opet u skladu s brojem stanovnika - od 100 do 250 potpisa.
  • Varaždinsko vijeće ima 25 vijećnika, Ivanec i Lepoglava po 17, a ostali gradovi 15. U općinama se broj vijećnika kreće od 11 do 15. Stranačke liste ne trebaju potpise, ali su stvari drugačije ako idete na izbore s listom grupe građana. Da bi takva lista uopće ušla na izbore treba 600 potpisa u Varaždinu, u ostalim gradovima od 180 do 250, a u općinama od 70 do 180.
  • Jedino u Varaždinu, Ivancu i Novom Marofu imamo 2 zamjenika gradonačelnika. Ostali gradovi i općine imaju po 1 zamjenika grado/načelnika.

Komentari