na skupštini

Veršić: 'Kad kreću isplate šteta zbog elementarnih nepogoda?, Stričak: 'Već su krenule'

Objavljeno: 29.11.2023. 14:07

Zadnja izmjena: 29.11.2023. 14:08

Vijećnik SDP-a Roman Veršić je na aktualnom satu Županijske skupštine upitao župana Anđelka Stričaka o isplatama i naknadama za štete od elementarnih nepogoda.

Veršić je rekao kako ovo pitanje upućuje zbog brojnih upita građana.

- Što se desilo s isplatama i naknadama za štete od elementarnih nepogoda? Kakav će biti model i da li će se isplaćivati te što će se sve obuhvatiti? - pitao je. 

Kako je rekao župan Stričak ove godine proglasio je četiri prirodne nepogode na području Varaždinske županije.

- Konačna procjena šteta od prirodnih nepogoda u Registru šteta za sve jedinice lokalne samouprave koje su prijavile iznos, iznosila je redom, za poplave oko 8,7 milijuna eura, za klizanja, tečenja, odronjavanja i prevrtanja zemljišta oko 22 milijuna eura, za prirodnu nepogodu tuče oko 2,3 milijuna eura, te za prirodnu nepogodu poplave oko 130 tisuća eura.Vlada RH je na sjednici u srpnju donijela odluku o donošenju programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažanje posljedica prirodnih nepogoda. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s isplatom na žiro račune korisnika u petak, 17. Studenog. Prvi dio isplata u ukupnom iznosu od 19 milijuna eura isplaćen je na račun 13,828 korisnika – zaključio je varaždinski župan.

Komentari