formiranje većine

Stričak o pregovorima: Na jednoj stvari inzistirao sam i inzistirat ću do kraja

Konstituirajuća sjednica Skupštine Varaždinske županije održat će se sljedeći četvrtak, 24. lipnja..
Objavljeno: 19.06.2021. 07:21

Zadnja izmjena: 19.06.2021. 09:05

Foto: Arhiva

„Mnogi su se uhvatili za moju rečenicu da nisam savršen, najbolji i najsposobniji. I nisam, ali imam dvije velike vrline: prva je da ne pristajem na ucjene, a druga da sam otvoren za suradnju sa svakim tko ima dobre namjere."

Riječi su to župana Anđelka Stričaka, koji je ovog tjedna završio razgovore oko formiranja skupštinske većine. Županijsku većinu naposlijetku će činiti koalicija HDZ-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a, dok će SDP, Reformisti i Nezavisna lista Ivana Čehoka pružati programsku podršku.

Je li Stričak time zadovoljan?

„Raduje me činjenica da smo uspjeli postići konsezus oko ključne teme, a to je prilika koja nam se pruža preko fondova Europske unije tj. financijske omotnice 2021.-2027. te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. To sam građanima obećao u izbornom programu, a predstavnicima svih stranaka jasno dao do znanja da od toga obećanja ne namjeravam odstupiti ni milimetra. Ni jedna kratkoročna politička korist ne bi bila toga vrijedna", kaže nam u telefonskom razgovoru.

'Koalicija, suradnja ili razlaz'

Pitamo ga kako su protekli razgovori s Radimirom Čačićem, a kako s Ivanom Čehokom

„Kod razgovora s Reformistima bile su moguće tri opcije: koalicija, programska suradnja ili razlaz. Nakon dva-tri kruga razgovora opredijeli smo se za programsku suradnju, koja je i u prošlom mandatu bila dobra i dala rezultata, a građani su, kao što vidimo, prepoznali i nagradili izuzetan doprinos i otvorenost HDZ-a", kaže Stričak.

Kada je riječ o Čehoku, dodaje: „Što se tiče Nezavisne liste Ivana Čehoka napominjem da su razgovori bili krajnje korektni, a njihov stav, moram reći, vrlo jednostavan: 'kakav god oblik suradnje, ako je to u interesu građana'. I to je to, krajnje korektno”.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Varaždinske županije održat će se sljedeći četvrtak, 24. lipnja.

'Razgovaramo, dakle surađujemo'

Anđelka Stričaka pitali smo i kako surađuje s Nevenom Bosiljem. Njegov odgovor je bio: „I sami možete primjetiti da se viđamo, čujemo, razgovaramo, dakle, surađujemo."