Priopćenje županijskog HDZ-a

Stričak: "Stvaranje, održavanje i teritorijalni razmještaj strateških robnih zaliha od nacionalne je važnosti"

Objavljeno: 05.10.2019. 11:51

Zadnja izmjena: 05.10.2019. 11:51

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, na sjednici Hrvatskog sabora govorio je o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2018. godinu s financijskim pokazateljima te istaknuo da su one od nacionalne važnosti, stoji u priopćenju županijskog HDZ-a.

Stričak je rekao kako strateške robne zalihe imaju važnu ulogu u socijalnom, društvenom i humanitarnom području svake države, a do izražaja dolaze u izvanrednim situacijama.

– Njima se pridonosi obrambenom djelovanju, učinkovitijem djelovanju sustava zaštite i spašavanja i održivosti gospodarstva u uvjetima ugroze, stoga je stvaranje, održavanje i teritorijalni razmještaj strateških robnih zaliha od nacionalne važnosti – kazao je Stričak.

Dodao je kako se Republika Hrvatska posljednjih godina nerijetko suočava s elementarnim nepogodama pri čemu se strateške robne zalihe upotrebljavaju kako bi se pomoglo građanima koji su pogođeni nepogodom. Ujedno je naveo i nekoliko situacija u kojima su robne zalihe imalu važnu ulogu, pa je tako, između ostalog, spomenuo i to kako je tijekom 2015. i 2016. godine RH bila suočena s velikim priljevom migranata, osvrnuo se i na velik broj požara koji su 2017. godine zahvatili Splitsko-dalmatinsku, Dubrovačko-neretvansku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, na brojne poplave koje su prošle godine zadesile Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju te na onečišćenje vode za piće na području grada Slavonskog broda.

Stričak je naposljetku zaključio kako je iz svega ovoga vidljiva važnost robnih zaliha kako bismo u svakom trenutku bili spremni za izazove koji se nađu pred nama bilo da se radi o kriznim situacijama ili elementarnim nepogodama. Najavio je da će Klub HDZ-a podržati izvješće.

Komentari