Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednicima Odbora za vanjsku politiku i Odbora za obranu, Mirom Kovačem i Igorom Dragovanom, te potpredsjednicima Joškom Klisovićem te i saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom, sudjelovalo je na Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije u Helsinkiju.

Teme su bile posvećene sigurnosnim izazovima u baltičkoj regiji, prioritetima Europske unije u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike i Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, obnavljanju transatlantskih odnosa, obrani Europske unije te klimatskim promjenama i sigurnosti.

Saborski zastupnik Stričak ponovio je da je sigurnost zasigurno jedna od top tema današnjice.

– Bez nje nema gospodarskog rasta, investicija, ali ni razvoja društva u cjelini. Upravo to je potvrdila i ova međuparlamentarna konferencija gdje se raspravljalo o vanjskoj i obrambenoj politici EU, obnavljanju transatlantskih odnosa, klimatskim promjenama i sigurnosti. Smatram da je Republika Hrvatska također prepoznala te izazove današnjice, da već sada daje svoj doprinos na međunarodnoj razini, npr. kroz mirovne misije, izazove migrantske krize, pomoći zemljama u okruženju kod elementarnih nepogoda i sl. – zaključio je Stričak.

Inače, Konferencija u Helsinkiju okupila je zastupnike nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i Europskog parlamenta te zastupnike parlamenata država kandidatkinja i potencijalnih kandidata, a sljedeća Međuparlamentarna konferencija trebala bi se održati u okviru prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, u Zagrebu od 2. do 4. ožujka 2020.

Komentari

07.09.2019. 18:35h Zadnja izmjena: 07.09.2019. 18:39