pitanje ministru medvedu

Stričak u Saboru raspravljao o digitalizaciji arhivskog gradiva iz Domovinskog rata

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.01.2020. 11:54

Zadnja izmjena: 15.01.2020. 11:57

Saborski zastupnik Anđelko Stričak na početku redovne sjednice Hrvatskog sabora postavio je pitanje ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu o provedbi projekta digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

Ministar Medved je u odgovoru istaknuo da je to u mandatu ove Vlade po prvi puta model korištenja sredstava iz fondova Europske unije u potpori aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja. Dodao je da je vrijednost projekta gotovo 82 milijuna kuna od čega je 85 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je počeo krajem 2017. godine, a završetak je planiran 2023. godine.

– Cilj je sačuvati dokumentaciju iz Domovinskog rata od propadanja i uništavanja kroz sređivanje, popisivanje i trajno zbrinjavanje arhivskog gradiva. Osim što se digitalizacijom arhivskog gradiva iz Domovinskog rata olakšava i pojednostavljuje dostupnost dokumenata u cilju ostvarivanja zakonom propisanih mjera i aktivnosti za hrvatske branitelje, važno je da se kroz ovaj projekt sačuva gradivo koje svjedoči našu povijest i čuvamo je za buduće generacije – rekao je ministar Medved te dodao da je količina arhivskog gradiva koja će se digitalizirati iznimno velika.

Digitalizacija arhivskog gradiva započela je na šest lokacija, u Splitu, Karlovcu i Zagrebu, a prošle je godine s radom započeo program u okviru Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu. Na projektu trenutno rade 83 djelatnika.

– Dakako da smo zadovoljni s dinamikom ovog kompleksnog projekta jer je dosad pregledano i obrađeno 3 i pol milijuna akata. Smatram kako nam je svima jasna važnost ovog programa digitalizacije i da razumijemo značaj ovog složenog projekta jer se digitalizacija odnosi na najvažniji dio naše novije hrvatske povijesti – kazao je ministar između ostalog.

Stričak je u Saboru naglasio da je, nakon doslovno znanstvenog pristupa temi Domovinskog rata tj. hrvatskih branitelja rađena prema popisu stanovništva, kućanstava i stanova 2011. i objavljena recimo publikacija pod nazivom „Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja”, a iz koje jasno proizlazi da hrvatski branitelji nisu nikakva privilegirana skupila, ovo nastavak tog dobrog rada zasnovanog na činjenicama i istini.- Ova inicijatica je iznimno bitna jer ta dokumentacija svjedoči o najvažnijim trenucima naše povijesti, na ovaj način očuvat će se od propadanja te biti dostupna novim generacijama, a naročito je bitno da bude dostupna povjesničarima – zaključio je Stričak.

Komentari