priopćenje iz hdz-a

Stričak: Za vrijeme Plenkovićeve Vlade prihodi općina i gradova u Varaždinskoj županiji porasli za 458 milijuna kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.06.2020. 12:12

Zadnja izmjena: 06.06.2020. 12:14

Kako je u priopćenju za medije naveo saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak, '' ni u jednom mandatu dosadašnjih vlada, premijer i ministri nisu bili toliko na terenu, među građanima, kao sada za ove Vlade premijera Andreja Plenkovića i nikada se dosad nije toliko ulagalo, radilo i gradilo na dobrobit naših žitelja''.

Dodao je da se trenutačno na području naše županije odvija investicijski bum s iznosom većim od dvije milijarde kuna, a analizirajući protekle četiri godine rada Vlade premijera Plenkovića i devetog saziva Hrvatskog sabora, Stričak je kazao:

-U prvoj godini mandata isticali smo da je sve na svijetu mjerljivo pa i rad u politici. U drugoj da ćemo se potruditi dovesti na područje Varaždinske županije barem milijardu kuna investicija, u trećoj da je područje Varaždinske županije jedno veliko gradilište, a sada u zadnjoj, četvrtoj godini mandata, s ponosom ističemo da smo u svemu tome uspjeli - rekao je Stričak.

O prihodima općina i gradova

Kad su u pitanju proračunski prihodi gradova i općina, Stričak napominje da su i oni rasli i to za 458.587.502 kuna. - Ako proanaliziramo proračunske prihode svih gradova i općina u našoj županiji unazad osam godina, odnosno usporedimo mandate Vlade predvođene SDP-om (2012.-2015.) i aktualne predvođene HDZ-om (2016.-2019.), vidljiv je rast prihoda za ukupno 458.587.502 kuna. To je omogućeno poreznim reformama koje su provedene kroz četiri kruga poreznog i administrativnog rasterećenja, a za cilj su imale porezno rasterećenje građana i gospodarstva te rast proračunskih prihoda gradova i općina. Ukupno gledajući, prihodi od poreza na dohodak rasli su za 312.599.306 kuna odnosno za 35 posto, a pomoći iz državnog proračuna za 145.988.196 kuna ili za 70 posto – ističe Stričak i dodaje:

- To znači da su gradonačelnici i načelnici imali na raspolaganju više financijskih sredstava za, primjerice, sufinanciranje rada dječjih vrtića, stipendije za srednjoškolce i studente, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, za rad udruga, sport, kulturu, komunalno i svako drugo uređenje svojih općina i gradova. Sve realizirano kao i brojni projekti koji su u tijeku, ostvareno je zahvaljujući dobroj suradnji s koalicijskim partnerima, dobrim dijalogom s našim građanima i institucijama te napokon uspostavljenoj vertikali od lokalne, županijske do državne razine - završio je.

Komentari