u ime kluba zastupnika hdz-a

Stričar u Saboru govorio o razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.05.2018. 20:29

Zadnja izmjena: 09.05.2018. 20:30

Foto: Arhiva

Protekla godina, 2017., ostati će zabilježena kao prekretnica u razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske. Istaknuo je to u srijedu u Hrvatskom saboru predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, saborski zastupnik Anđelko Stričak govoreći u ime Kluba zastupnika HDZ-a u sklopu rasprave o godišnjem izvješću o obrani za 2017.

Naglasio je da je nakon godina smanjivanja, rezanja prava i standarda pripadnika Oružanih snaga došlo do zaokreta i iskoraka.

– Godina 2017. proglašena je „godinom hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika“ i to sasvim opravdano. U poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske uloženo je puno energije i resursa, jer upravo su ljudi naša najveća vrijednost i snaga – izjavio je Stričak te podsjetio da im je i novim razmještajem postrojbi u Vukovar, Varaždin, Sinj te Ploče, tj. bliže mjestu življenja, omogućen bolji obiteljski život.

Važnim drži i što je nastavljeno s opremanjem vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana je obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, a pokrenut je i niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente. Posebna briga posvećena je i vojnoj izobrazbi. Ukupno 872 pripadnika završilo je izobrazbu za dočasnike odnosno časnike.

– Posebno je važno za istaknuti kako se nakon višegodišnjeg odgađanja donošenja odluke o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, prišlo donošenju odluke o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova četvrte generacije za što je Vlada dobila jednoglasnu potporu saborskog Odbora za obranu. Kada govorimo o javnoj nabavi Ministarstva obrane bitno je istaknuti otvorenost tj. transparentnost postupka, jer ni jedna nabava ne nosi oznaku tajnosti – kazao je Stričak.

U svom izlaganju saborski zastupnik iz Varaždinske županije nije zaboravio ni na angažman pripadnika Hrvatske vojske na brojnim požarištima od Istre do Dubrovnika te u spašavanju i uklanjanju posljedica poplava koje su poharale područje Zadra, Nina i Ogulina.

– Upravo u tome se iščitava vrijednost i humanost pobjedničke Hrvatske vojske – kazao je Stričak te poručio da će Klub HDZ-a prihvatiti izvješće.

Komentari