inicijativa

eTV - 'Po općinama zjape prazni državni prostori koji bi mogli biti stanovi za mlade'

Objavljeno: 31.10.2022. 08:48

Zadnja izmjena: 31.10.2022. 08:51

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić iz redova HNS-a upozorava na neaktivnu državnu imovinu širom naših općina i gradova riječima kako "država ni ne zna što sve ima, dok bi jedinice lokalne samouprave to vrlo lako mogle iskoristiti".

Na tu se temu nedavno u našem eTV studiju osvrnuo i saborski zastupnik Predrag Štromar, također iz redova HNS-a, rekavši kako uslijed gomilanja velikog broja neriješenih predmeta ta procedura traje godinama.

- U odjelu vezanom uz državnu imovinu u Ministarstvu graditeljstva radi 50-ak ljudi. U veljači su imali 55 tisuća neriješenih predmeta, a prema zadnjim informacijama, sada imaju više od 70 tisuća predmeta. Kakvi su to predmeti? To je kada poduzetnik želi graditi tvornicu i od 10 tisuća kvadrata koje je kupio, 100 kvadrata je državno. Ne može dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu, a te procedure traju godinama. To je strašno.

'JLS-ovi mogu bolje od države'

Također, HNS velik naglasak stavlja i na izgradnju APN stanova, a Štromar smatra kako bi se izgradnja stanova na neaktivnoj držanoj imovini realizirala brže da su zemljišta u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, ističući primjer Grada Lepoglave i Općine Kumrovec.

- Da je Grad Lepoglava vlasnik tog zemljišta ili pak Općina Kumrovec, oni bi to riješili za dva do tri tjedna i predali zemljište APN-u te dogovorili izgradnju tih stanova. Zato sam i predložio izmjene Zakona gdje bi se sva ta imovina koja je u građevinskom prostoru, ako je država vlasnik tog prostora, direktno pripisala općini ili gradu kako bi oni time mogli upravljati. Sve to oni znaju i sve to oni mogu puno bolje nego država.

 

Komentari