danas ispred zastupnika

Štromar: 'Andrej i ja garancija smo da će Vlada biti stabilna' - prezentirana suradnja

jutarnji.hr

Objavljeno: 09.06.2017. 11:17

Zadnja izmjena: 09.06.2017. 11:24

Andrej Plenković i Predrag Štromar jutros su potpisali Platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi Republike Hrvatske, koja definira sedam načela kao okvir za učinkovitu suradnju u upravljanju Vladom.

Nakon toga premijer Plenković predstavio je nove kandidate za ministre zastupnicima HDZ-a i drugih stranaka od kojih očekuje podršku, te se obratili medijima. Štromar je ponovio da ovom koalicijom žele stvoriti otvorenije društvo i depolitizirati obrazovanje, prenosi Jutarnji list.

Također je rekao da vjeruje u „dosta ljudi iz ovog HDZ-a“, a u koaliciji s HNS-om kao faktorom stabilnosti, smatra da će Vlada naredne tri godine opstati. „Andrej i ja smo garancija“, rekao je Štromar.

Nervoza zbog pitanja o 'protuprirodnoj suradnji'

Glede ministra Marića, prenosi Jutarnji list, Štromar je rekao da je na meti bio zbog Agrokora, a sada se vidi da Agrokor ide u dobrom smjeru. Štromar smatra da će baš zbog koalicije s HDZ-om glasači ponovno glasati za HNS.

Plenkovića je pomalo iznervralo pitanje o „protuprirodnoj suradnji“, te zamolio da se prestane govoriti o političkoj trgovini jer smatra da su političari izabrani kako bi vodili procese, a ne bili u oporbi. Postavio je pitanje ima li nešto čudno u suradnji SDP-a i HSS-a, kojeg smatra dijelom svoje političke obitelji.

Zaključio je da ovime pokazuju političku zrelost jer biračima nisu htjeli priuštiti još jedne izbore u kratko vrijeme, iako ističe, kako prenosti Jutarnji, da bi HDZ dobio više mandata nego što je imao.

Načela Platforme za suradnju HNS-a i HDZ-a

  1. Politička stabilnost kao preduvjet razvoja
  2. Snažno gospodarstvo i poduzetništvo
  3. Demografska revitalizacija Hrvatske
  4. Decentralizacija, regionalni i ruralni razvoj kao preduvjet ujednačenog razvoja Hrvatske
  5. Obrazovanje temeljeno na znanju
  6. Orijentiranost na budućnost i očuvanje vrijednosti
  7. Učinkovito pravosuđe i sigurnost

Rezultati ankete

Što očekujete, kakav će Predrag Štromar biti ministar graditeljstva?

Izvrstan

9%

Vrlo dobar

4%

Dobar

8%

Loš

21%

Jako loš

58%

Komentari