mogući trend

Doznajemo hoće li naše općine i gradovi graditi stanove za iznajmljivanje

Predrag Štromar kaže kako postoji trend da gradovi izgrade stanove te ih nakon toga iznajmljuju, a smatra kako bi i hrvatski gradovi trebali slijediti taj primjer. Jedini problem je, kako kaže, nedovoljno sredstava kojima raspolažu naši gradovi, dok veći dio sredstava ostaje na državnoj razini...
Objavljeno: 03.03.2022. 09:18

Zadnja izmjena: 03.03.2022. 09:29

Kao predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Predrag Štromar nedavno je najavio i novi mogući trend kada je riječ o poticajnoj stanogradnji, a radi se o tome da će lokalne samouprave uskoro graditi stanove kako bi ih iznajmljivale, a ne prodavale.

Kako je rekao, trend postoji već duže vrijeme u velikim gradovima diljem Europe. Gradovi izgrade stanove te ih nakon toga iznajmljuju, a smatra kako bi i hrvatski gradovi trebali slijediti taj primjer. Jedini problem je, kako kaže, nedovoljno sredstava kojima raspolažu naši gradovi, dok veći dio sredstava ostaje na državnoj razini.

- Moj prijedlog rješenja je taj da bi APN trebao dogovoriti s jedinicom lokalne samouprave izgradnju stanova. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama uloži 50 posto državnih sredstava, a 50 posto sredstava uloži jedinica lokalne samouprave. APN onda preda općini ili gradu, konkretno Varaždinu, te stanove i  on ih onda iznajmljuje, uz mogućnost otkupa. Naravno, po svim kriterijima koji se trebaju zadovoljavati - rekao je.

'Cijena najma stana oduzima se od kredita'

Štomar je rekao kako već sada postoji dio stanova koji nisu prodani APN-u nego su iznajmljeni, a čiji najam ide i u potencijalno smanjivanje glavnice za kredit. Drugim riječima, stanari najmom plaćaju budući kredit koji će uzeti za kupnju stana, čime se kredit u konačnici smanjuje za taj iznos.

- Takva potreba kod nas postoji, posebno u velikim gradovima, a u ruralnim područjima svakako poticaj kupnje starih i oronulih kuća te onih u kojima nitko ne živi. One se daju lijepo urediti, a mnogima je i ljepše živjeti u ruralnim krajevima, negdje na selu nego u samom gradu. Te dvije stvari bi svakako trebalo poticati od strane države - zaključuje Štromar.

 

Komentari