Štromar: Jenkač mi službeno još nije niti može uputiti poziv, neformalno? Nemam komentara...

Objavljeno: 25.03.2015. 19:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija/J.M./A.M.

Već nakon prvog kruga izbora u Novom Marofu, u kojima je HNS-ov kandidat za gradonačelnika Dragutin Košćak ostvario tek treći rezultat, u političkim kuloarima pojavile su se glasine da će HNS u drugom krugu prešutno podržati HDZ-ovog kandidata Sinišu Jenkača.

Uoči drugog kruga izbora, gostujući kod kontroverznog Velimira Bujanca u "Bujici" Osječke televizije, Jenkač je otvoreno izjavio da prešutnu podršku HNS-a ima, što je tijekom kampanje ponovio u još nekoliko navrata.

No, i prije početka predizbornih aktivnosti, Jenkač je u svojim medijskim istupima često isticao da će lakše od bivšeg gradonačelnika Novog Marofa Darka Hrenića uspostaviti suradnju sa Županijom, upravo stoga što je Hrenić – reformist.

- Istina je da smo mi oporba, ali činjenica je da između Reformista i HNS-a vlada zavada. Oni nisu politički protivnici nego – neprijatelji, iz razloga što se radi o jednom političkom tijelu raskoljenom na dva dijela – rekao je Jenkač u intervjuu za etjednik srednom siječnja.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, jutro nakon pobjede na izborima, Jenkač je, pak, najavio, da će se sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom čuti još isti dan.

- Zahvaljujem mu se na prešutnoj podršci i dobroj komunikaciji koju smo uspostavili, premda lošu komunikaciju nismo imali ni ranije. Suradnja sa Županijom unatrag godinu dana postala je "šepava" zbog raspada jedne stranke na dva dijela - rekao je tom prilikom.

Malotko bi, međutim, na spomenuto obratio osobitu pozornost, da Jenkač prije toga nije rekao i "prema dogovoru". Bilo je to dovoljno da se u novomarofskoj, ali i široj političkoj javnosti počne spekulirati o stvarnoj naravi suradnje između njega i župana, odnosno HDZ-a i HNS-a u Novom Marofu.

>>Siniša Jenkač: Sa županom Štromarom prema dogovoru čuti ću se danas telefonom

Međutim, HDZ-ovci koji su u posljednjih mjesec dana odradili lavovski posao na terenu, ne smatraju da se "kuha" nešto više od čiste potrebe za uspostavljanjem, u svakom slučaju - potrebne suradnje sa Županijom. Kako nam kažu, Jenkač HNS-u nije ništa dužan.

- Tko je ranije glasovao za HNS, u drugom krugu glasovao je za kanidata Reformista. Glasovi koje je dobio Jenkač, u najvećoj mogućoj mjeri glasovi su HDZ-a – kaže nam dobro upućeni izvor iz novomarofskog HDZ-a.

- Na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović je na području Grada ostvarila jako veliki rezultat i samo jedan glas manje nego sada, u drugom krugu Jenkač. Dakle, "nagla" podrška Umirovljenika, prešutna podrška Laburista i navodna podrška HNS-a nije mnogo doprinijela pobjedi. Njihovi "glavni" mogu nešto i narediti, ali ljude je teško mijenjati. Predugo su trajali animoziteti između nas.

Na pitanje, je li se u ponedjeljak barem neformalno čuo sa Sinišom Jenkačom, varaždinski župan Predrag Štromar danas nam nije dao jednoznačan odgovor.

- Nemam komentara, rekao je Štromar. Službeni poziv od strane g. Jenkača još nisam dobio, a vjerojatno će mi ga uputiti kada službeno preuzme dužnost, odnosno postane gradonačelnik. Ne može ga uputiti prije nego što postane gradonačelnik.

Na pitaje je li Jenkaču dao prešutnu podršku, Štromar se pita što znači "prešutna podrška": - Pošto sam šutio, znači da podršku nisam dao nikome.

Što se s druge strane tiče njegovog odnosa kao župana s novim gradonačelnikom Novog Marofa, HDZ-ovcem, ističe da se prema svima odnosi jednako, bez obzira na stranke.

- S onim aktivnijima, koji više inzistiraju na kontaktima, s njima više i kontaktiram – kaže Štromar.

Naš sugovornik iz SDP-a, stranke koja je u Novom Marofu podržala kandidata Reformista, ne otklanja mogućnost da Jenkač pokušava ostvariti svojevrstan politički konsenzus. Na taj način promatra i njegovo poboljšanje odnosa s HNS-om.

- Već neko vrijeme čini se da pokušava smiriti političku situaciju i oko sebe okupiti što više političkih stranaka, što je i razumljivo. Ima relativno malo vremena da pokaže neki rezultat i ako ima političke mudrosti, to će i učiniti. Bez dobre suradnje sa Županijom i strankama u Gradskom vijeću, teško da će uspjeti – smatra SDP-ovac dobro upoznat s političkom situacijom u gradu.

Novi gradonačelnik potvrdio nam je da je sa županom neslužbeno ipak razgovarao.

- Dogovorili smo da se da ćemo kada službeno stupim na dužnost utvrditi termin sastanka, koji će se vjerojatno održati sljedeći tjedan - rekao je Jenkač.

Službeno će dužnost preuzeti sutra, 26. ožujka, a konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća održat će se u petak, 27. ožujka. Ubrzo nakon toga, kako je najavio Jenkač, održat će se i prva radna sjednica.

Komentari