Štromar održao radni sastanak s međimurskim i istarskim županom

Objavljeno: 10.12.2014. 07:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Na poziv varaždinskog župana Predraga Štromara u utorak, 9. prosicna, u Varaždinu su se sastali, a potom održali i zajedničku tiskovnu konferenciju istarski župan Valter Flego, župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Jedna od tema njihovog sastanka, kako je tom prigodom istaknuo župan Predrag Štromar, bili su besplatni udžebnici, odnosno pitanje modela prema kojem bi oni mogli biti besplatni u svim županijama.

- Svi smo pokrenuli te projekte i sljedeće godine to pitanje svi ćemo vrlo vjerojatno imati riješeno na isti način. To je jedan nacionalni projekt kojega ne provodi vlada, nego župani, načelnici i gradonačelnici – rekao je Štromar, šaleći se kako zajednički ipak ne mogu raditi ceste i mostove, zbog međusobne udaljenosti.

Istarski župan Flego je, s druge strane, napomenuo da je uvijek potrebno vidjeti primjere dobre prakse te da će neke od ideja, programa, aktivnosti i manifestacija o kojima su tijekom dana razgovarali pokušati implementirati i u vlastiti proračun.

- Svi zajedno imamo isti problem, a to je nedostatak financijskih sredstava. Sljedeći korak je stoga da vidimo kako jedni drugima možemo biti partneri prema Europi u smislu kohezijskih i strukturnih Fondova, jer to je naša velika šansa.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je kako već razmišlja o pokretanju projekta "Imam ideju“, po uzoru na istarski natječaj kojim se na godišnjoj razini  najgrađuju tri najbolje poduzetničke njihovih građana.

- Po uzoru na kolegu Štromara u Međimurju smo uspostavili besplatni prijevoz, imamo i besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a sljedeće godine dat ćemo i jednokratnu novčanu stipendiju studentima s područja naše županije. Stipendiramo i deficitarna zanimanja, jer nam nedostaje taj kadar u metalskoj grani koja nam sve više jača – rekao je Posavec. 

Komentari