još jedan dug i buran dan

HNS morao odustati od Ministarstva pravosuđa, Štromar ipak potpredsjednik Vlade?

index.hr / tportal.hr / N1/ jutarnji.hr

Objavljeno: 08.06.2017. 16:12

Zadnja izmjena: 08.06.2017. 16:12

Foto: Arhiva

Prema informacijama koje doznaje Jutarnji list HNS je morao odustati od Ministarstva pravosuđa, ali bi ipak trebao imati ministarstva obrazovanja i graditeljstva, te mjesto potpredsjednika vlade.

Razlog je taj što sada doprinose sa samo pet zastupnika.

-------------------

Štromar i Posavec prije desetak minuta izašli su iz zgrade Vlade te, kako prenosi N1, rekli da još nisu završili razgovore, odnosno da će „sljedeća runda“ možda biti za nekoliko sati.

Glede ministarskih mjesta još ništa nije odlučeno, a Štromar je izjavio za N1 da „ne idu spasiti svoju kožu“, nego „poboljšati Hrvatsku“, što smatraju da će dići i HNS.

Štromara su pitali i koja će dobiti ministarstva, ali odgovorio je samo da će se sve znati kroz par sati. SDP-ov Gordan Maras nešto ranije se u emisiji iste televizije obrušio na njega i nazvao ga „luzerom“, što nije jedina reakcija nezadovoljnika danas, što bivšeg koalicijskog partnera SDP-a što HNS-ovaca koji se ne slažu s ovakvim raspletom događaja.

Štromar je ponovio kako im je glavni cilj reforma obrazovanja, za što trebaju ministarstvo i ministra, prenosi N1.

_____________________

Bez izjava za novinare, u zgradu Vlade oko podneva su ušli Predrag Štromar i Matija Posavec od strane HNS-a, te glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Kako prenosi Index, izjave za novinare tom prilikom nisu davali, a ranije je Štromar izjavio da unatoč tome što dolaze s manjim brojem zastupnika, svoje uvjete prema HDZ-a u smislu mjesta u Vladi ne namjeravaju smanjivati.

Aktualni ministar graditeljstva Kuščević uoči sjednice Vlade izjavio je kako će se „vidjeti koliko će se i kome ustupiti“, odnosno da će se razgovarati o tome tko će dobiti koju poziciju, prenosi Index.

_________________________

Ispred središnjice HNS-a u Zagrebu okupila se skupina članova koji pale svijeće i stranku proglašavaju mrtvom, a Štromara prozivaju za gubitak izbora u Varaždinskoj županiji, prenosi Index.

Mrak Taritaš obratila se novinarima i ponovila svoj stav da se u ovoj konstelaciji ne vidi, a budući da neće podržati koaliciju u koju ulazi njezina stranka, samim time prestaje i njezino članstvo.

Kaže da za pregovore s HDZ-om nije znala sve do ponedjeljka. Premda se osobno u cijeloj priči ne vidi, smatra da treba dati vremena kako bi se objektivno sagledala situacija, prenosi tportal.

_________________________

 

Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar i pretendent na funkciju potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, novinarima Indexa otkrio da će s HDZ-om pregovarati on i Matija Posavec.đ

>>KOALICIJA HNS-HDZ Stričak nedostupan, Bilić metaforičan, Kišić nema komentara, a Čačić ima vic

>>Štromar o mjestu ministra: „To je laž, a za 'dva HNS-ovca' dajem ruku u vatru!“

>>IPAK NIJE 'LAŽ' Štromar potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, Blaženka Divjak ministrica!

Na pitanje namjeravaju li smanjiti zahtjeve, budući da sada više  ne dolaze s devet nego pet saborskih zastupnika, Štromar je rekao da neće jer su uvjereni da na pozicijama koje traže mogu dati najveći doprinos.

Na inzistiranje novinara, odnosno pitanje što ako HDZ ipak zatraži da smanje zahtjeve, Štromar je odgovorio da u tom slučaju sigurno neće odustati od projekata i kurikularne reforme. Novinare je u tom kontekstu zanimalo stoji li najslabije Ranko Marijan, njihov kandidat za ministra pravosuđa, na što je Štromar odgovorio da o tome još nisu razgovarali...

 

Komentari