Štromar: S manje administracije i procedura do bržih ulaganja

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 14.05.2015. 14:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar, kao član Odbora regija, u Rigi sudjelovao je u radu 3. sjednice Povjerenstva za teritorijalnu kohezijsku politiku i proračun EU-a (COTER). Ključni dio sjednice bio je i rasprava o Planu ulaganja i Europskom fondu za strateška ulaganja.

- Smanjenje administrativnih tereta i pojednostavljivanje procedura istaknuto je kao prioritet kod provedbe novog Plana ulaganja. Važna je snažna uključenost regija i gradova jer praksa pokazuje da investicijski prioriteti i strateški projekti ne mogu biti izabrani od gore, nego moraju predstavljati lokalne inicijative koje igraju ključnu ulogu u provedbi – kazao je župan pojasnivši kako će u okviru EU kohezijske politike 2014-2020 nacionalne, regionalne i lokalne samouprave na raspolaganju imati više od 350 milijardi eura pri čemu Odbor regija radi na preliminarnoj procjeni programa kako bi se razumjeli glavne trendove u investicijske strategije regija i gradova.

U okviru konferencije održan je i panel pod nazivom ''Integrirana rješenja za mobilnost i urbani razvoj u funkcionalnih gradskim područjima'' u okviru kojeg su predstavljene najbolje ideje razvijene po regijama i gradovima u EU koje osiguravaju da javni prijevoz zadovoljava stvarne potrebe lokalnih zajednica.

- Na konferenciji smo dobili vrlo konkretne primjere o važnosti bolje mobilnosti u smislu osiguravanju ekonomskog rasta i manjeg zagađenja okoliša. Primjeri dobrih praksi na području integriranog razvoja gradova sigurno će nam koristiti kod prometnog planiranja za ovaj dio regije jer jako je korisno vidjeti inovativna i isplativa rješenja za javni prijevoz uz primjenu alternativnih i ekološki prihvatljivih goriva – kazao je župan.

Događaj je organiziran u okviru vanjskog sastanku Komisije Odbora za teritorijalnu i kohezijske politike i proračun EU (COTER), u glavnom gradu Latvije 12. i 13. svibnja.

Inače, nadležnost Povjerenstva za teritorijalnu kohezijsku politiku i proračun EU-a, kao sastavnog tijela Odbora regija, obuhvaća sljedeća područja: gospodarska, socijalna i teritorijalna kohezija, strukturni fondovi, prostorno planiranje, urbanistička politika, stanovanje, promet i transeuropske prometne mreže, makroregije, teritorijalna suradnja, regionalne statistike i pokazatelje, godišnji proračun EU-a, višegodišnji financijski okvir te lokalne i regionalne financije. Mišljenja Europskog Odbora regija najvažniji su politički instrumenti za prenošenje političkih stajališta članova OR-a drugim institucijama EU-a.

 

Komentari