Štromar: Temeljem naših rezultata, imamo pravo predlagati nove modele reformi

Objavljeno: 13.03.2015. 07:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Župan Predrag Štromar je u Puli zajedno s domaćinom istarskim županom Valterom Flego održao radni sastanak kojem su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Teme razgovara odnosile su na aktualnu situaciju, primjere dobre prakse iz četiriju županija te mogućnosti daljnje suradnje.

Složili su se kako se pri teritorijalnom preustroju treba rukovoditi financijskom održivošću, ali i geografskim, povijesnim i kulturnim posebnostima regija te su se dogovorili kako će se i ubuduće, na redovitoj bazi održavati ovakvi sastanci jer Istarska, Primorsko-goranska, Međimurska i Varaždinska županija imaju što za reći, što za ponuditi i imaju pravo, temeljem ostvarenih rezultata, predlagati neke nove modele te biti neizostavnim djelom budućih Vladinih reformi.

- Obzirom da ne postoji službeni prijedlog regionalizacije, nastojat ćemo, zajedno sa stručnjacima, izraditi svoj prijedlog uspostave učinkovitijeg sustava regionalne vlasti s jasno utvrđenim nadležnostima. Iskoristit ćemo sva naša iskustva i znanja u upravljanju Županijom kako bismo pronašli dugoročno održivo rješenje za kvalitetan i ravnomjeran regionalni razvoj. Ništa neće ići preko noći, već postepeno, a sve kako bi se osigurali stabilni izvori financiranja koji su presudni za kvalitetne javne usluge građanima, jednako dostupne svima – istaknuo je župan Štromar.

Župani Flego, Štromar i Posavec, te zamjenik župana Boras Mandić razgovarali su i o pitanju decentralizacije, koja bi se, smatraju, trebala temeljiti prvenstveno na načelu supsidijarnosti i davanju dodatnih ovlasti županijama kako bi one mogle upravljati svojih razvojem.

Dužnosnici su se osvrnuli i na utjecaj Vladine porezne reforme zbog koje su njihove županije zakinute za najizdašniji prihod - porez na dohodak. Međutim, kako su naglasili, odgovornim poslovanjem i uštedama prvenstveno na plaćama i troškovima za zaposlene uspjeli su osigurati stabilnost svojih proračuna. Ono što smatraju najvažnijim je činjenica da zbog smanjenja prihoda županija, njihovim građanima nisu povećane cijene usluga, kao ni njihova dostupnost.

Župan Flego govorio je i o provedenoj studiji o fiskalnom položaju županija koja pokazuje da su samo četiri od njih neto uplatitelji, što iziskuje hitnu reformu.

- Mi shvaćamo da je teritorijalni preustroj Hrvatske nužnost, ali pritom ne mislimo na puko prekrajanje granica. Pri provođenju reforme treba voditi računa o fiskalnim kapacitetima novih područja, kao i o njihovim budućim ili dodatnim ovlastima. Želimo predložiti konkretan prijenos ovlasti koje smo spremni preuzeti od države. Svoju uspješnost smo, primjerice, dokazali po pitanju koncesija ili građevinskih dozvola. Nudimo ruku državi kako bi se efikasnije obavljali poslovi - poručio je župan Flego dodajući kako je nužan i prijenos financija da bi regionalne jedinice što efikasnije, odgovornije i transparentnije pružale usluge građanima.

Komentari