hrvatski sabor

Štromar: Varteksu ne treba puno, a sjetimo se milijardi uloženih u brodogradnju

eVaraždin/Hrvatski sabor

Objavljeno: 03.09.2020. 12:21

Zadnja izmjena: 04.09.2020. 08:37

Predsjednik HNS-a Predrag Štromar u Hrvatskom saboru zahtijevao je pomoć Varteksu koji se nakon lockdowna suočava s poteškoćama u poslovanju. Štromar je pritom istaknuo razvojni zamah Varteksa, humanitarni angažman spomenute tvrtke, kao i činjenicu da su se, primjerice, u brodogradilišta uložile milijarde.

- Transformacija Varteksa iz tekstilne u modnu industriju u zadnje dvije godine polučila je odlične rezultate. Prodaja vlastitog brenda 2019. godine rasla je 55%, a onda se dogodila pandemija i sve je stalo – rekao je Štromar, naglašavajući kako se tvrtka potom okrenula i komercijalnoj proizvodnji maskica (uz humanitarnu) te prodaji dijela neaktivne imovine.

"Višak od barem 200 ljudi"

Unatoč tomu, maloprodaja u srpnju i kolovozu nije uspjela nadomjestiti gubitke; za polovicu su smanjene i narudžbe od, primjerice, Hugo Bossa, te Varteks trenutno ima višak zaposlenih od barem 200 ljudi - kazao je Štromar, koji je zbog toga zatražio brzo i jednostavno dobivanje sredstava od HBOR-a za Varteks; nabavku maskica isključivo od hrvatskih proizvođača, te uvrštavanje razvoja Varteksovog kompleksa u strateške projekte RH.

- Za razliku od mnogi kojima je država davala financijske injekcije, Varteks je uspješno prošao proces predstečajne nagodbe. Da nije bilo pandemije, ne bi bilo ni problema. Malo se više posvetimo hrvatskim brendovima i sjetimo se milijarda uloženih u brodogradilišta. Varteksu ne treba puno da bude jaka kompanija – rekao je u Saboru Štromar.

Komentari