evo detalja

PRŠTALO NA SVE STRANE Što su na sučeljavanju rekli Čačić, Runac i Štromar

Objavljeno: 16.05.2017. 13:38

Zadnja izmjena: 16.05.2017. 14:42

Foto: Screenshot

Danas je radio Sjeverozapad organizirao sučeljavanje tri kandidata za župana Radimira Čačića, Alena Runca i Predraga Štromara - u kojemu su mogli predstaviti sebe i svoje programe, ali i replicirati na izjave protukandidata, što su također iskoristili.

Pravila su bila strogo postavljena i vrijeme ograničeno na 30 do 120 sekundi. Nakon što su predstavili sebe i svoj dosadašnji rad, krenuli su s odgovaranjem na pitanja - u prvom krugu su svi imali ista pitanja, a svaki od njih je imao i mogućnost dati kratki repliku.

Privlačenje investitora i povećanje plaća

Prvo pitanje za sve kandidate bilo je kako misle privući kandidate i povećati plaće u županiji. Runac je odgovorio kako kani primijeniti modele iz - kako ih je nazvao - uspješnih općina pod vlašću HDZ-a poput Jalžabeta i Vidovca.

- Trebamo više ulagati u poduzetničke zone - do sad se više ulagalo u troškove reprezentacije nego u zone. Možemo postati središte sportskog turizma, jer imamo objekte - samo se treba ugledati na ono što smo mogli vidjeti vani. - izložio je Runac.

Štromar je izjavio da će se nastaviti dosadašnji sistem, ali će se više privlačiti oni investitori koji nude više plaće.

- Namjeravamo ovdje razviti metalsku industriju, a mislimo pokrenuti i auto-industriju s kompletnom izradom automobila, jer već radimo dijelove. - istaknuo je Štromar.

Čačić je naveo da će se više koristiti EU fondovi, jer imamo na raspolaganju potencijalnih 8 milijardi kuna.

- Ništa nije po tom napravljeno u posljednjih 8 godina. - rekao je Čačić, navodeći svoje ranije pothvate kao ministra i župana. On je ujedno bio i prvi koji je iskoristio priliku za repliku, ukazujući Runcu da se ovdje mogu razviti i kulturni i vjerski turizam.

- Znam, imali smo obećanja od Štromara za Arboretum Opeka. - odgovorio je Runac, na što je Štromar uzvratio da je za taj projekt već osigurano 6 milijuna kuna. 

- Nadam se da više neće biti takvih poduzetnika koji su uništili svoje tvrtke. - izjavio je Štromar, na što je htio replicirati prozvani Čačić, ali više nije imao prava na repliku. Voditelj Luka Špac mu je objasnio da će u sljedećem krugu imati priliku dati svoj odgovor Štromaru.

Obrazovanje, znanost i mladi

U drugom krugu kandidati su se mogli očitovati o planovima za razvoj visokog obrazovanja, znanosti te poboljšanje položaja mladih. Prvi je na redu bio Štromar, koji je naveo da imamo 2 visokoškolske ustanove u županiji, pri čemu je za Sveučilište Sjever predložio uvođenje dodatnih smjerova kako bi studenti mogli naći dobar posao.

- Ali potrebno je poboljšati i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama. Mi smo upravo podijelili micro:bit računala, kako bi naši osnovci učili programiranje, jer će to biti potrebno u 30% poslova u skoroj budućnosti. - objasnio je Štromar.

Čačić je istaknuo kako je za vrijeme njegovog mandata za župana udvostručen broj studenata u našem kraju. 

- Izgradilo smo 34 školske zgrade i dvorane, dok je Štromar obećao 6 njih, a nije ništa ostvario. Još je i Sveučilište Sjever otišlo u Koprivnicu. Ja sam osigurao besplatan prijevoz za učenike. - naglasio je Čačić.

- Ne mogu se raditi veliki pomaci bez potpore premijera - a ja to imam. Varaždin treba biti sveučilišni grad, dok industriju treba smjestiti u Ivanec. - izjavio je Runac, spominjući primjere američkih gradića koji u potpunosti žive od sveučilišta. 

Potom je zaiskrilo kad je Čačić tražio da se svi drže striktno reda i kod repliciranja, na što mu je Štromar uzvratio da je u našem kraju pravilo biti kulturan.

- Niste izgradili 34 nego 32 objekta, bilo je dogovoreno da država plati 60%, ali Vi to niste riješili. Prošle godine u Saboru niste glasali za dodjelu tih sredstava. -  replicirao je Štromar Čačiću. I Runčeva replika bila je usmjerena na Čačića.

- Doveli ste nas u dužničko ropstvo. U školi u Salinovcu već pada fasada, a oni moraju još 20 godina otplaćivati dugove. Zašto su ti ugovori tajni? - kazao je Runac, na što je Čačić uzvratio da su dvije bezočne laži kako on nije dogovorio dodjelu sredstava i da je javno-privatno partnerstvo loš model, jer je to tada bio jedini mogući model.

Zdravstvo i umirovljenici

Čačić je iznio kako će on dovršiti sve one projekte s Općom bolnicom Varaždin koje je svojedobno započeo.

- To je sve ono što se kasnije nije napravilo, iako su šest puta započeti radovi, pa su dolazili ministri. Kad se dijelilo 600 milijuna državnih kuna, naše županije nije bilo nigdje. - istaknuo je Čačić. 

Runac je najavio brojne mjere za umirovljenike, pa izjavio kako i pitanje bolnice ne može riješiti nitko osim njega.

- Ministar Kujundžić je rekao kako mogu računati na 70 milijuna kuna. Zašto se niste dogovorili s vlastima kad ste imali tamo svoje? - upitao je Runac Štromara.

Štromar je izjavio da će se socijalu moći riješiti nakon decentralizacije centara za socijalnu skrb, a i da će raditi na smanjenju broja socijalnih slučajeva povećanjem zaposlenosti i plaća.

- Za zdravstvo će se izdvojiti 320 milijuna kuna. Projekti Čačićeve tvrtke su propali, a novi ravnatelj varaždinske bolnice već je puno toga pokrenuo za ova 4 mjeseca. - rekao je Štromar.

- Kako nagovarate ministra na bilo što kad ga ni ne vidite. Slikajte se pred gotovim projektima. - replicirao je Runac Štromaru. Čačić je izjavio da je on do sad sa svakim predsjednikom vlade i države bio na "ti" te da s njima uvijek može komunicirati. 

- Čačić nije u Saboru glasao za 15 milijuna kuna sredstava za našu županiju. - kazao je Štromar, a potom Runcu rekao kako se nada da nije ništa zaustavio u suradnji s ministrom. 

Izvlačenje kuverti

U drugom krugu svaki je kandidat izvlačio po jednu kuvertu s pitanjem na koje je trebao odgovoriti u roku od 60 sekundi. Runac je izvukao pitanje o tome kako misli pomoći OPG-ima.

- Okrupniti zemljište, ukinuti oporezivanje zamjene zemljišta, razviti plan navodnjavanja. - naveo je između ostalog Runac.

Štromar je izvukao pitanje o mjerama sprječavanja odlaska mladih iz županije.

- Kod nas je taj odlazak najmanji, ali imamo problema s područjem uz granicu sa Slovenijom. Tamo pokušavamo poboljšati uvjete života - ambulante dobivaju aparaturu, općini Voća smo osigurali vodu. - iznio je Štromar.

Čačića je zapalo pitanje o Arboretumu Opeka te je između ostalog naveo da ga je Sanader spriječio u provođenju projekta obnove dvorca.

- Štromar je pokazao apsolutnu nesposobnost, nema se pred čime slikati. - naglasio je Čačić. On je ujedno u završnoj riječi rekao kako je njegova tvrtka bila najuspješnija u vrijeme dok ju je on vodio, a nakon što ju je prodao nema nikakve veze s njom.

- Idem pošteno i čista obraza na izbore, nemam afere i uništena poduzeća. - izjavio je Runac. Štromar je u završnoj riječi izjavio kako su njegovi rezultati razvijeno gospodarstvo i besplatni prijevoz za učenike, a 320 milijuna kuna za zdravstvo i ostala ulaganja jesu njegovi planovi.

Komentari