Sutra odluka o raskidu ugovora s Biotehnološkim parkom teškog 5 milijuna kuna

Objavljeno: 11.03.2015. 17:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je brifing s novinarima na kojem su gradonačelnik Goran Habuš i njegovi suradnici novinare pobliže upoznali s točkama dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Najvažnija točka sutrašnjeg Dnevnog reda zasigurno će biti Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na sporazumni raskid Ugovora o zajedničkom pothvatu od dana 25. studenog 2005. godine i Ugovora o osnivanju prava građenja od dana 25. studenog 2005. godine.

Radi se zapravo o odluci prema kojoj će se raskinuti ugovor s Biotehnološkim parkom.

Posljednjih mjeseci smo puno govorili o ovome, najavljivali smo ovakav rasplet, održali smo gradskim vijećnicima dvije prezentacije o ovoj odluci. Nakon postupka mirenja koji smo započeli s Biotehnološkim parkom, ovaj prijedlog je rezultat tog mirenja. Mirenje će biti završeno ako Gradsko vijeće sutra da svoju suglasnost. Ide se na sporazumni raskid ugovora, uz obeštećenje druge strane za njihova ulaganja i za depozit koji su dali 2005. godine Gradu Varaždinu. To je iznos od 5,3 milijuna kuna kojim će Grad obeštetiti Biotehnološki park. Struktura tog iznosa je na način da se vraća milijun kuna depozita s kamatom, što je Grad dobio 2005. godine. Prema informacijama koje imam, kao i prema dojmu s međustranačkih vijeća, gradski vijećnici bi trebali podržati ovu odluku – rekao je Habuš.

Ovakav raskid ugovora, prema Habuševim riječima, moguć je jer je 2012. godine sklopljen aneks ugovora prema kojem se projekt mora ili nastaviti ili da se dovede u približno jednaku poziciju za odgovornost zašto projekt nije uspio. Tako bi u vlasništvo Grada ponovno došlo 780 tisuća metera kvadratnih zemljišta u istočnom dijelu grada gdje bi se konačno mogao dobiti prostor na kojem bi se razvijala poduzetnička i industrijska zona.

Kada se počelo s prvim pregovorima, oni su tražili sedam milijuna eura odštete, što je preko 50 milijuna kuna. Mislim da ovo što smo postigli, kao i vraćanje zemljišta u vlasništvo Grada, je dobra stvar – smatra Habuš pa je još jednom pozvao sve vijećnike da podrže ovu odluku.

Kako bi se ova odluka mogla donijeti, potrebno je prethodno donijeti rebalans proračuna i osigurati potrebna sredstva.

Ovim izmjenama i dopunama predloženo je povećanje ukupnih prihoda i primitaka za 5 127 000 kuna. Tako da bi sada proračun iznosio 337 503 409 kuna. Isto tako se i ukupni rashodi i izdaci povećavaju za 5 127 000 kuna, što znači da se najveće povećanje odnosi upravo na Biotehnološki park – rekla je Mirela Ivanković, pročelnica za financije.

S dnevnog reda skinut je Prijedlog odluke o taksi prijevozu na području Grada Varaždina, informacija o intendantu HNK u Varaždinu bit će pod točkom imenovanja, a izvješće o financijskom poslovanju VELV-a još nije završeno te se još neće o tome raspravljati.

Komentari