razgovor

Zdenko Đuras: 'Učinili smo sve da Ivkom-vode ostanu, ali Batinić nije odradio svoje'

"Batinić i sâm priznaje kako su se poštivale njegove sugestije, što znači da mu je vlada dala priliku, ali on nije iskoristio vrijeme, iako je znao što je uvjet toga da Ivkom-vode ostanu uslužno područje. Ne znam kako se nekome može dogoditi takav propust", kaže Đuras...
Objavljeno: 16.02.2022. 08:37

Zadnja izmjena: 16.02.2022. 08:43

Foto: Arhiva

"Sve smo učinili da Ivkom-vode ostanu ivanečke, ali gradonačelnik nije odradio svoj dio posla", tvrdi predsjednik HDZ-a Grada Ivanca Zdenko Đuras.

S Đurasom smo razgovarali nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj HDZ nije bio za to da se odluka o ivanečkom referendumu stavi izvan snage, ali je ostao suzdržan po pitanju njegove zakonitosti.

Evo kako to Đuras objašnjava:

- Nismo željeli staviti izvan snage vlastitu odluku o tome da o ovom pitanju moraju odlučivati Ivančani, ali jednako tako nismo željeli postupiti ni protivno zakonu. Znamo dobro da u demokratskim zemljama, kada su neke stvari sporne, odlučuje sud.  Neka i u ovom slučaju bude tako. Neka o ivanečkom referendumu odluči sud.

Ivanečki HDZ, naglašava Đuras, nikad ("baš nikad") nije bio za to da Ivkom-vode odu "u tuđe ruke". Problem je u tome, kako tvrdi - što svoj dio posla nije odradio Milorad Batinić.

"Mislim da gradonačelnik malo podcijenjuje ljude."

'Malo podcijenjuje ljude...'

- Bio je partner iste vlade koju sada proziva i sâm je glasovao za Zakon kojeg sada osporava, a sve što je morao - morao je poštivati proceduru. Kako i sam priznaje, poštivale su se njegove sugestije, koje je 2019. iznio, što znači da mu je vlada dala priliku, ali nije iskoristio vrijeme koje mu je bilo na raspolaganju. Ivanec je trebao ostati uslužno područje, ali g. Batinić nažalost nije odradio svoj dio posla.

A što mu je bio zadatak?

- Nije razvio tvrtku na širem području, odnosno na području bivše općine, iako je znao da je to uvjet. Ne samo da tvrtku nije razvio na širem području, nego nije ni na cijelom gradskom području. Iskreno, ne znam kako se nekome može dogoditi takav propust. Još manje razumijem kako netko zbog vlastitog propusta krene svađati ljude. Od 2005. godine Batinić je gradonačelnik, a sada tvrdi da mu je netko "prodao vodu". Mislim da malo podcjenjuje ljude.

'Jerovec je mogao zatvoriti'

Slična stvar, tvrdi Đuras, dogodila se i u slučaju deponija Jerovec: "Umjesto sanacije, kao što je napravio Gornji Kneginec, Milorad Batinić išao je na legalizaciju. Gornji Kneginec je sada druga najrazvijenija općina nakon Varaždina, a Ivanec ima problem s tuđim smećem", zaključuje Đuras.

Komentari