Svjetski dan zdravlja: Znamo li odakle je i kakvo meso jedemo?

galerija-images/svjetski dan zdravlja 2015

Objavljeno: 07.04.2015. 13:25

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Varaždinska županija

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja, što se diljem svijeta obilježava 7. travnja, jest zdrava prehrana, a Savjet za zdravlje Varaždinske županije održao je tom prigodom i sjednicu na kojoj je riječi bilo upravo o prehrani, odnosno hrani koju jedemo.

Kako je istaknula Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Savjeta, nikad nije previše misliti o zdravlju, a s obzirom na ovogodišnju temu o zdravoj prehrani, uvijek treba biti umjeren.

- Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja jest zdrava prehrana. Uvijek se zalažem za umjerenost u svemu, treba misliti na zdravlje ne samo kada obolimo, već bismo načinom života trebali prevenirati bolesti, pa tako i prehranom. Naglasak je ove godine na tome kako se hrana održava da bi do nas došla zdrava i ispravna - rekla je Kolarek Karakaš.

S obzirom na ovogodišnju temu Svjetskog dana zdravlja, upravo o kvaliteti mesa predavanje je održao direktor Veterinarske stanice Varaždin Josip Križanić. Križanić je istaknuo kako postoji problematika kontrole, a namirnice animalnog porijekla najčešći su prijenosnici zaraze. Čak 75 posto zaraznih bolesti potiče od životinja.

- Vrlo je važno kontrolirati sam ulaz mesa na tržište, odnosno u klaonice, jer se to meso potom prodaje građanima. Osobno se zalažem za konzervativniji način pregleda mesa. Prema direktivama Europske unije, vrlo važan moment u kontroli je samokontrola. Međutim, mora se naglasiti da kod nas još nije sazrela svijest ljudi da ukoliko se primjeti neka nepravilnost s mesom, da se to meso odmah odbacuje kao neispravno. Kontrolirana shema "od polja do stola" je vrlo dobro zamišljena, no problemi postoje u praksi - naglasio je Križanić dodavši kako takav način samokontrole dobro funkcionira u društvima visoke moralnosti.

Ipak, provode se stroge službene kontrole, no često se brka pojam ispravnosti mesa i kvalitete.

- Meso iz uvoza trebalo bi obavezno imati deklaraciju o zemlji porijekla, ali i datum klanja, kao i datum prvog smrzavanja. Primjerice, meso može biti zdravstveno ispravno, no upitna je njegova kvaliteta - naglasio je Križanić.

Rečeno je i kako se puno pažnje u posljednje vrijeme posvećuje tome da se sa životinjama postupa humano, što prema nekim tumačenjima također utječe na kvalitetu mesa.

- Direktive Europske unije idu prema dobrobiti životinja, da se prije klanja sa životinjama humano postupa te se puno vodi računa i o tome - zaključio je Križanić.

Kao jedan od istaknutih problema zasigurno je i nedovoljna proizvodnja mesa te se meso uvozi, dok se s druge strane, naše domaće meso - izvozi. Mi proizvodimo oko 700 do 800 tisuća svinja, što nije dovoljno za naše potrebe. Posljedično tome, meso se uvozi. Ipak, mnogi proizvođači meso proizvedeno u Hrvatskoj izvoze primjerice u Austriju.

- Apsurdno je što neki naši proizvođači mesnih delicija ne koriste naše meso, već meso kupuju u Austriji. No, ne kupuju ono što je iz Hrvatske izvezeno u Austriju, već kupuju meso koje je u Austriju došlo iz Južne Amerike, jer je jeftinije - rečeno je na sjednici Savjeta za zdravlje.

Na varaždinskom Korzu održano je i prigodno mjerenje šećera u krvi, kao i tlaka, a dožupan Alen Kišić zahvalio je Savjetu za zdravlje na aktivnostima te istaknuo kako Varaždinska županija brine o zdravlju kroz tri razine.

- Kao prvo, to su institucije kroz koje Županija djeluje, Zavod za javno zdravstvo, Zavod za hitnu medicinu, Dom zdravlja. Zatim tu su svi preventivni programi kojima se građane želi što bolje informirati kako bi se izbjegle opasnosti, a treće tu su općenite aktivnosti koje Županija provodi kroz pet prioriteta, između ostalih akcije za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva u raka dojke, do prevencije ovisnosti među mladima - istaknuo je Kišić.

{gallery}svjetski dan zdravlja 2015{/gallery}

Komentari