HNS

Tko će 'naslijediti' Štromara kao kandidat za župana ako on 'ode u Zagreb'?

Objavljeno: 29.01.2016. 14:48

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:13

Tko će biti HNS-ov kandidat za župana ako će Štromar biti izabran za predsjednika HNS-a, pitanje je koje se postavlja u političkim kuloarima otkako je najavio da će u tom slučaju podnijeti ostavku, aktivirati saborski mandat i stranku voditi iz Zagreba...

Nekoliko je imena u „opticaju“, a o njima se govorilo još prilikom sastavljanja koalicijske liste za parlamentarne izbore. Riječ je o Marijanu Škvariću, gradonačelniku Lepoglave i bivšem saborskom zastupniku, Štromarovu zamjeniku Alanu Košiću te bivšem zamjeniku ministra gospodarstvaAlenu Leveriću.

U posljednje vrijeme među onima koji navodno „dolaze u obzir“ može se čuti i za načelnika SračincaBožidara Novoselca, kao i načelnika Trnovca Bartolovečkog Zvonka Šameca. U slučaju da podnese ostavku, Štromara će pak naslijediti njegov prvi zamjenik, SDP-ovac Alen Kišić.

Naizgledniji kandidat?

Kao naizgledniji HNS-ov kandidat za župana na lokalnim izborima sljedeće godine slovi, ipak, Alen Leverić. Naime, nakon njegove otvoreno iskazane ambicije da želi biti na listi za Sabor – za što je imao i podršku više istaknutih članova HNS-a, budući da se tamo naposlijetku nije našao – kuloari su se pitali što mu je obećano zauzvrat.

Odgovor se možda nalazi u činjenici da ga je stranka, u trenutku dok je bilo još izgledno da bi s Mostom mogli sastaviti vladu, predložila kao kandidata za ministra sa Sjevera. U tom slučaju preuzeo bi resor svog dotadašnjeg šefa Ivana Vrdoljaka. Budući da je vladu na koncu sastavio HDZ, kuloari se pitaju koje su Leverićeve trenutne ambicije?

Bivši zamjenik ministra gospodarstva trenutačno ima dvije opcije: iskoristiti zakonsku povlasticu te primati dosadašnju plaću od 15.603,38 kuna narednih 6 mjeseci i još 6 mjeseci polovicu iznosa (7801.69 kuna), ili se vratiti na staro radno mjesto u Županiju. Leverić je, naime, radio kao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije. 

Na tom mjestu trenutno radi Jelena Zrinski Berger koja je također radila u kabinetu ministra Vrdoljaka, ali se u županiju vratila prije isteka mandata zauzevši navedeno mjesto pročelnice. Riječ je i o njegovoj stranačkoj kolegici, potpredsjednici županijske organizacije HNS-a. S obzirom da je mjesto popunjeno, odluči li se Leverić vratiti u županijske odaje, zakonski mu trebaju osigurati radno mjesto sukladno stručnoj spremi. 

Budućnost stranke

Do lokalnih izbora još je godina i pol dana, a pred Štromarom su unutarstranački izbori koji će odrediti budućnost HNS-a u cjelini. Nejasno je, međutim, zbog čega u posljednjem TV intervjuu nije mogao izravno odgovoriti na pitanje namjerava li se kandidirati za predsjednika HNS-a, budući da je svoju kandidaru najavio prvi od svih istaknutih članova HNS-a.

Zagrebačka struja navodno se pribojava da bi njegovom pobjedom mogao oslabiti liberalni predznak spomenute stranke, koji na sjeveru Hrvatske ipak nema "prođu" kakvu ima u hrvatskoj metropoli i urbanim(jim) sredinama u zemlji. Svjesni su, s druge strane, snage stranke na tom području, naročito ponude li Varaždinska i Međimurska županija samo jednog kandidata. 

Je li to pravi razlog zašto u HNS-u još uvijek traju razgovori?

Komentari