živa lubdreška politička scena

Tko je Petra Pokec? HNS-ova mlada nada: "Smjena generacija počinje u Ludbregu!"

Objavljeno: 15.04.2017. 11:46

Zadnja izmjena: 15.04.2017. 11:46

Mjesec dana uoči lokalnih izbora u Ludbregu još uvijek traje preslagivanje političke scene, a jedna od posljednjih vijesti jest da je Bilićeva zamjenica iz redova HNS-a, Vera Jadanić, prešla u HDZ.

Reformist Krešimir Horvat u ovoj novoj konstelaciji političkih odnosa neće biti kanididat za gradonačelnika, nego zamjenika Vere Jadanić, a HDZ i Reformisti premda u savezu, izlaze svaki sa svojom listom.

Uz Dubravka Bilića, aktualnog gradonačelnika Ludbrega; SDP-ovca koji na izbore izlazi u koaliciji  s HSU-om i Laburistima, svoju ponovnu kandidaturu dosada je istaknuo i politički veteran, HSLS-ovac Ivan Lončarić.

HNS nakon razlaza s Dubravkom Bilićem i SDP-om na izbore izlazi sa stranačkim pomlatkom, odnosno – uz gradske političke veterane – najmlađim kandidatima za gradonačelničko i zamjeničko mjesto: Petrom Pokec i Mirkom Herenčićem.

Karijera vezana uz lokalnu samoupravu

Pokec za naš portal nije htjela komentirati posljednji ludbreški politički transfer, onaj svoje dosadašnje stranačke kolegice Vere Jadanić, a svoju mladost u odnosu na ukupnu političku scenu, smatra svojom prednošću.

- Ne želimo se baviti drugim kandidatima nego programima, a sud o svemu dat će građani na izborima 21. svibnja. Svoju energiju i znanje radije ću uložiti u realizaciju ideja i projekata – kaže Petra Pokec te ističe da su njezina prednost iskustva s EU fondovima.

Pokec je naime zamjenica direktora AZRA-e, gdje, kako ističe, vodi tim od 13 djelatnika u Odjelu za regionalni razvoj, ruralni razvoj i poduzetništvo. Činjenicu da je cijela njezina dosadašnja karijera vezana uz lokalnu samoupravu, također smatra svojom prednošću.

Magistrirala je organizaciju i menadžemnt na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a odmah nakon završenog fakulteta radila je u ludbreškoj gradskoj upravi. Posao koji danas obavlja uglavnom se, kako nam je prepričala, odnosi na pripremu i provedbu razvojnih projekata za općine i gradove.

"Neravnomjerni razvoj je - stagnacija"

- Posebno se to odnosi na projekte sufinanciranja sredstvima Europskih fondova. No, nije riječ samo o općinama i gradovima, također pripremam i provodimi projekte za poljoprivrednike i poduzetnike – kaže Pokec.

Iz te perspektive smatra da se Ludbreg ne razvija ravnomjerno:

- Kad tad to će rezultirati stagnacijom! Mislim da nam se više ne smije dogoditi da prioritet budu projekti koji služe isključivo u marketinške svrhe „nečije osobne promocije“ – kaže Pokec, ali o imenima, kao ni u slučaju Vere Jadanić, ne želi govoriti.

Nešto je konkretnija kada kaže:

- Da bi se desila promjena treba se mijenjati i politika. A da bi se u Ludbregu promijenila politika treba se promijeniti generacija na političkoj pozornici, i to ne samo u Ludbregu. Ta smjena samo počinje u Ludbregu i zato sam se odlučila kandidirati – kaže Pokec.

"Biti će dva kruga"

- Ludbreg ima previše neiskorištenih potencijala, posebno u turizmu. A uz to što imam ideje i viziju kako bi Ludbreg trebao izgledati, imam i iskustva. Svi znaju da godine zapravo nisu važne. Važno je iskustvo, a moj posao svakodnevna je komunikacija s ministarstvima, agencijama i državnim tijelima u svrhu razvoja kvalitetnih projekata – kaže Petra Pokec koja je uvjerena da će u Lubregu biti dva kruga izbora.

- S obzirom na broj lista i kandidata, drugi krug je izgledan! Međutim, u drugom krugu spremni smo razgovarati samo s onima koji će imati projekte slične našima. Jedva koji kilometar od centra nema biciklističkih i pješačkih staza, naš program su pisali građani i zato nas politikanstvo ne zanima i zato na izbore izlazimo samostalno te svaki dan razgovaramo s ljudima – zaključuje.

Komentari