Tko je Tihomir Orešković - mandatar nove vlade?

Objavljeno: 24.12.2015. 08:30

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:26

Foto: YouTube

Domoljubna koalicija i Most usuglasili su se oko imena novog mandatara. On je Tihomir Orešković, a bio je prijedlog Domoljubne koalicije...

Kako se nagađalo i prije službene potvrde informacije, Tihomir Orešković je novi mandatar.

Ovaj bivši predsjednik Uprave Plive 2014. godine je promoviran na mjesto glavnog financijskog direktora Teve Europa.

Politikom se dosad nije bavio. Upravo zbog toga Radimir Čačić, koji je s njim surađivao, rekao je da će za Oreškovića okupljanje tima biti zahtjevan projekt jer će mu taj tim morati dati političku snagu i razumijevanje. Govoreći o Oreškoviću, Čačić je rekao da je vrlo uspješan timski igrač koji ima utakmica u nogama.

Tihomir Orešković menadžer je iz farmaceutske industrije o kojem hrvatska javnost ne zna puno. Bivši je predsjednik uprave Plive koji je dugo živio i školovao se u Kanadi pa ga je posao vratio u Hrvatsku.

49 godišnji Tihomir Orešković iskusan je menadžer iz farmaceutske industrije. Dugo je živio i školovao se u Kanadi gdje je diplomirao kemiju i počeo svoju karijeru.

Danas kandidat za premijera, a s aktualnim je predsjednikom Vlade Milanovićem prije dvije godine obilazio Plivin novi proizvodni pogon te u izjavi za medije pokazao kako zbog života u inozemstvu ne vlada baš savršeno hrvatskim jezikom. Plivine je investicije pokazivao i tada prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

'Premijer nije menadžer'

'U ovom segmentu koji se odnosi na gospodarstvo sasvim sigurno ima znanja ima iskustva. U onom političkom aspektu naravno nema, ne može ni imati', kaže Čačić.

'Predsjednik vlade nije menadžer i ne može biti menadžer. Država nije korporacija, nije velika tvrtka, država je država', smatra bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

'Mogu vam reći da sam ga upoznala u Kanadi. Čovjek zna što govori. Vjeruje u ono što radi. Voli Hrvatsku', poručila je Ruža Tomašić

Iz poslovnih krugova pozdravljaju njegov izbor.

'Potrebno je riješi fiskalno stanje, reprogramirati određene dugove. Za to je potreban kredibilitet u međunarodnim financijskim institucijama to sigurno gospodin oreškvić donosi sa sobom', rekao je Ivica Mudrinić.

'Novi mandatar je nešto što se Hrvatskoj trebalo dogoditi već davno', smatra Ivan Miloloža.

'Ima iskustva upravljanja velikim sustavom, ima dobre kompetencije i rezultate i ono što je najvažnije istinski razumije bit poslovanja našeg suvremenog poduzetnika', objasnio je Luka Buričović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Ovakav izbor mandatara neuobičajen je za hrvatsku ističu sindikati.

'Tu se uvodi nešto novo i zbog toga očekujemo i tražimo od takvog mandatara da ne zaboravi da je hrvatska socijalna država nakon toga da bude opredjeljen za socijalni dijalog', kaže Krešimir Sever.

Otac četvero djece i obiteljski čovjek

Tihomir Orešković otac je četvero djece i kako doznajemo od poslovnih poznanika obiteljski čovjek.
Rođen je 1966. godine u Zagrebu, a 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove.

Novi kandidat za mandatara, te najvjerojatnije i novog premijera, karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika), stoji na stranicama Plive. Bio je imenovan na poziciju predsjednika Uprave 2012. godine, te vodi poslovanje Plive u Regiji Jugoistočne Europe.

Izvor: dnevnik.hr 

 

Komentari