Tko ne želi imenovanje Vesne Kosec-Torjanac za intendanticu HNK?

Objavljeno: 11.03.2015. 19:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina trebalo bi se raspravljati i o reizboru intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Kako doznajemo, Odbor za statutarno-pravna pitanja sastao se jučer i donio odluku prema kojoj je status članice Kazališnog vijeća Spomenke Dragović legalan, odnosno u skladu sa Statutom tog vijeća. U skladu s tom odlukom, Gradsko vijeće trebalo bi potvrditi odluku Kazališnog vijeća i za intendanticu HNK imenovati Vesnu Kosec-Torjanac.

Međutim, s obzirom na odugovlačenje i zaobilaženje zakonske procedure sve se više čini da odluku Kazališnog vijeća o odabiru nove intendantice Vesne Kosec-Torjanac ne podržava gradska vlast pa ni gradonačelnik Goran Habuš. Kako smo doznali, navodno će se na sutrašnjoj sjednici pokušati osporiti program Vesne Kosec-Torjanac pa čak i srušiti natječaj.

O svemu smo kontaktirali i samu kandidatkinju za intendanticu HNK u Varaždinu, Vesnu Kosec-Torjanac. S obzirom na posljednju odluku Odbora za statutarno-pravna pitanja, Vesna Kosec-Torjanac legalna je kandidatkinja za intendanticu HNK od 15. siječnja ove godine.

- Uskoro će proći gotovo tromjesečna agonija od raspisivanja natječaja za intendanta/intendanticu HNK u Varaždinu, pa se nadam da će Gradsko vijeće napokon iznjedriti neko rješenje. Kratkom kronologijom tijeka događaja mogu samo zaključiti kako ne treba očekivati previše - rekla nam je Kosec-Torjanac.

Kazališno je vijeće na temelju natječajne dokumentacije odabralo između dvije kandidatkinje, Jasne Jakovljević i Vesne Kosec-Torjanac, upravo Vesnu Kosec-Torjanac. Zanimljivo je da je su za Kosec-Torjanac glasala dva člana koji su zaposlenici kazališta i Spomenka Dragović, vijećnica od strane Grada Varaždina.

- U subotu, 17. siječnja, nazvala sam gradonačelnika, g. Habuša, i pitala ga želi li da mu ukratko prezentiram svoj program. Razgovor je bio srdačan te me uputio na svoj Ured da dogovorim konkretan termin. Do sastanka, zakazanog za srijedu 21.siječnja, nikad nije došlo - rekla je Kosec-Torjanac.

O mogućnosti poništenja natječaja, jer vijećnica od strane Grada ne živi u Varaždinu, a promjena mjesta boravišta se protivi Statutu HNK u Varaždinu čime se u pitanje dovodi njezin legitimitet, a time i cijeli natječaj, saznala je u 20. siječnja iz medija.

- Meni se, kao kandidatkinji, nikad nitko nije obratio, a sve informacije čitam u medijima i čujem u kuloarima. Među tim „pričama“ je i ta da je 10. ožujka bio održan Odbor za statutarno-pravna pitanja te da je definitivno legitimitet kazališne vijećnice, koja je digla ruku za moj program, neupitan. Gradsko vijeće, koje zasjeda 12. ožujka, navodno će uvrstiti izbor intendantice na dnevni red. Navodno će gradonačelnik osporavati kvalitetu mojeg programa i predložiti da se natječaj poništi. Navodno. Kao da postoji scenarij da se nakon poništenog natječaja mijenja Statut, da se od strane Grada imenuje druga garnitura članova/članica Kazališnog vijeća, koja će na ponovljenom natječaju predložiti kandidatkinju koja je po volji aktualnoj vlasti - rekla nam je Vesna Kosec-Torjanac.

Da njeno imenovanje ne odgovara gradskoj vlasti, ali ni pojedinim glumcima u samom HNK, govore i razne priče koje su se proširile po kuloarima.

- I k tome, da je sve unaprijed dogovoreno s gradonačelnikovom bliskom suradnicom, kako bi njezin suprug postao ravnatelj Drame. Je li to još jedna izmišljotina u nizu? Jer, prema Zakonu o kazalištima i Statutu HNK u Varaždinu, potrebno je raspisati natječaj za to radno mjesto - rekla nam je Kosec-Torjanac.

Navodno se radi o glumcu Stojanu Matavulju, koji želi biti direktor Drame u HNK Varaždin, a sve je dogovoreno s njegovom suprugom Brankom Matavulj, pročelnicom Ureda za poslove gradonačelnika Habuša.

Nakon ove agonije kojoj se nije uopće nadala prilikom prijave na natječaj, Kosec-Torjanac ne preostaje ništa drugo nego čekati sutrašnju odluku Gradskog vijeća.

- Budući da su to samo nevjerojatne priče, predstoji mi čekanje da vidim i čujem mišljenja gradskih vijećnika. Do tada ću sve ove priče smatrati neutemeljenima, jer se moj program temelji na analizama, strateškom planiranju i u skladu je s ponuđenim repertoarnim, kadrovskim i financijskim okvirom osnivača. Ako se od gradskih vijećnika očekuje sud o svakom planiranom naslovu u predloženom repertoaru, pitam se čemu služi Kazališno vijeće?! Mislim da se Varaždinu ne može i ne smije dogoditi već ustaljena politička praksa promašenih izbora, poput niza takvih u Hrvatskoj, tim više što je Varaždin ozbiljan kandidat za Europsku prijestolnicu kulture, a HNK u Varaždinu će aplicirati projekte koji su sastavni dio mojeg programa za natječaj - zaključila je Kosec-Torjanac.

Kako nam je napomenula, u njenom programu zastupljene su sve grane djelatnosti nacionalnog kazališta: dramska, glazbeno-scenska i plesna, Dječja i lutkarska scena te kajkavska drama – KAJKAZ, kao i njihovo prožimanje u organizacijskom i izvedbenom smislu. Repertoar je planiran prema zaposlenim glumcima, sa smanjenim sredstvima za vanjske suradnike te s ciljem povećanja vlastitog prihoda od ulaznica.

Tko ne želi imenovanje Vesne Kosec-Torjanac za intendanticu varaždinskog nacionalnog kazališta, saznat ćemo već sutra. 

Komentari