Toplički HDZ i HSLS žele smijeniti predsjednika Gradskog vijeća

Objavljeno: 03.11.2014. 13:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Na Dnevnom redu 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica, što je sazvana za srijedu 5. studenog, našle su se i točke Prijedlog rješenja o razrješenju od dužnosti predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća prije isteka mandata.

Dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica vrši HNS-ovac Petar Ratković, dok je potpredsjednik SDP-ovac Dragutin Šarec.

Njihovu smjenu zatražili su klubovi HDZ i HSLS. Kao glavne razloge za smjenu, Franjo Prstec predsjednik kluba HDZ-a navodi grubo kršenje Statuta i Poslovnika Gradskog vijeća, a velika zamjerka je i nesuradnja s ostalim vijećnicima Gradskog vijeća.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Ratković ne surađuje sa svim vijećnicima već isključivo s gradonačelnicom i njenim zamjenikom. Prijedlog rješenja o razrješenju s funkcija predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća zatražili smo zbog netransparentnog vođenja sjednica, zbog konstantnog neuvrštavanja prijedloga vijećnika HDZ-a i HSLS-a na Dnevni red sjednica te zbog grubog kršenja statuta i poslovnika – istaknuo je Prstec i naglasio kako su ovim potezom odlučili staviti Gradsko vijeće pod kontrolu.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za srijedu, a još se uvijek ne zna koga će HDZ i HSLS predložiti za novog Predsjednika Gradskog vijeća, odnosno potpredsjednika. Špekulira se da bi to mogao biti HSLS-ovac Mato Halužan, ali zainteresiran je i HDZ-ovac Franjo Prstec. Svoje ambicije za vođenje Gradskog vijeća navodno ima i laburist Stanko Medvedec.

Omjer snaga u Gradskom vijeću Grada Varaždinskih Toplica trenutno je na strani HDZ-a i HSLS-a, kojih je sedmero, dok koalicija na vlasti HNS i SDP ima svojih šestero ruku. Iako HDZ i HSLS imaju dovoljno ruku za smjenu predsjednika i dopredsjednika Gradskog vijeća, pitanje je imaju li dovoljno ruku za izglasavanje novog predsjednika, odnosno potpredsjednika.

Ukoliko ne dođe do novog izglasavanja, Državna uprava trebala bi sazvati novu sjednicu jer Gradsko vijeće ne može funkcionirati bez predsjednika i dopredsjednika. Ako se u roku 60 dana ponovno ne izaberu predsjednik i potpredsjednik, raspisuju se novi izbori za Gradsko vijeće.

Kako stvari zasad stoje, u izglasavanju novih funkcija na sjednici u srijedu, najvjerojatnije će presuditi glasovi laburista, njih dvojica, a od kojih jedan, Stanko Medvedec, navodno pretendira na mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

Komentari