Tour of Croatia: "Varaždin postaje predgrađe Međimurja"

Objavljeno: 20.04.2015. 13:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija/www.biker.hr

Pet etapa u pet dana , prijenos na Eurosportu u 54 zemlje svijeta, 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 natjecatelja i cijela prateća karavana od više stotina angažiranih na tom poslu, kako bi odvozili trasu dugačku 1080 kilometara od Dubrovnika do Umaga i dalje do Zagreba od Svetog Martina na Muri.

"Kako stvari stoje, još ćemo postati predgrađe Čakovca" izjavio je vijećnik Božidar Kolarić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina kada je postavio pitanje zašto Varaždinska županija i Grad Varaždin nisu podržali projekt međunarodne etapne biciklističke utrke "Tour of Croatia". Gradonačelnik Goran Habuš napomenuo mu je da takve izjave nisu primjerene ni u šali, no kako stvari stoje, Kolarić nije daleko od istine. Dapače, pogodio je ravno u sridu.

"Tour of Croatia" međunarodna biciklistička utrka, koja je svega stepenicu niže rangirana od „Tour de Francea“ ili „Giro d'Italia“, po svim pravilima trebala je svoju posljednju etapu startati ne iz Međimurja, već iz Varaždina. Kako smo doznali od Vladimira Miholjevića, službenog organizatora događaja, ideja je bila spojiti dva hrvatska glavna grada, Zagreb i Varaždin. Utrka će se voziti od 22. do 26. travnja, a prepedalirat će pet županija i deset gradova. Ovaj petodnevni biciklistički event uz nacionalnu televiziju prenosit će Eurosport.

Varaždin je bio predviđen kao startno mjesto. Simbolički se povijesno trebao povezati bivši glavni grad Hrvatske i sadašnji, dakle Varaždin i Zagreb, u posljednjoj etapi – rekao nam je Miholjević.

Varaždin kao startno mjesto pete etape, trebao je biti žarište cijelog događanja. U Varaždinu bi spavalo 400-tinjak ljudi iz organizacije i učesnika, Varaždin bi na Eurosportu dobio određenu minutažu koja je predviđena za samo mjesto događanja, dakle čisti promotivni materijal. Osim toga, u sklopu projekta bi se materijali koji bi se snimili, dali Varaždinu i Varaždinskoj županiji na raspolaganje kako bi se oni tim mogli koristiti u izradi svojih vlastitih promotivnih materijala. To će sada sve biti u Međimurju, u Svetom Martinu na Muri.

Pokušali smo s Varaždinskom županijom uspostaviti suradnju, iskomunicirati prezentaciju na kojoj bismo im predstavili ovaj projekt i njegov benefiti. Stupili smo u kontakt sa županom Predragom Štromarom, a potom nas je on uputio na dožupana Alana Košića. Međutim, sva komunikacija je bila nakon toga prekinuta. On nam se jednostavno nije javljao na telefon. Jednom su nam se javili, a poslije samo kad smo ih zvali s drugih brojeva. Ništa nije dogovoreno, nismo uspjeli dobiti ni termin ni mogućnost da se projekt prezentira. Vjerojatno su gospoda bila prezauzeta – istaknuo je Miholjević i dodao kako su u Međimurju sami prepoznali vrijednost projekta te ih sami iz Svetog Martina na Muri zvali da startno mjesto bude kod njih.

Ukupna vrijednost projekta je oko dva milijuna eura, odnosno 15 milijuna kuna, od čega polovina sredstava ide samo na medijsku produkciju svjetskih televizija i njihove izravne svakodnevne prijenose u 54 zemlje.Takve utrke dovode brojne gledatelje kojima je biciklizam hobi, a takvih je samo u Europi 64 milijuna.

Utrka će kroz Varaždinsku županiju sada samo proći. Glavni kamen spoticanja, kako su objasnili iz Varaždinske županije, navodno je bilo 250 tisuća kuna participacije. Međutim, Miholjević navodi kako to nije bilo traženo od Županije.

To nije bilo traženo od Županije. U svim destinacijama koje su prihvatile domaćinstvo, participacija se podijelila na četiri stavke. Dijeli se na turističku zajednicu županije, na Županiju kao instituciju, na turističku zajednicu grada i na sam Grad, što je 60 i nešto tisuća kuna po instituciji. Taj projekt vrijedi puno više od tih participacija. Mi smo jednostavno s tim sredstvima trebali pokriti troškove televizijske produkcije. Da bi se palatilo televizijski materijal, koji na kraju grad domaćin, odnosno županija i dobije na raspolaganje za svoju promociju, svi gradovi koji su participirali su vlasnici tog materijala – naglasio je Miholjević.

U gradu i županiji u kojima se posljednjih godina mnogo govori o cikloturizmu, biciklističkim kampovima, novim biciklističkim rutama, neshvatljivo je da se propuštaju ovakve prilike. Kako bilo, Varaždince su i ovaj put izgurali Međimurci. Koliko god si neki pred tim zatvarali oči.

Komentari