Tražit će se očitovanje potpisnika ugovora s Biotehnološkim parkom

Objavljeno: 12.03.2015. 16:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Gorak okus u ustima ostao je varaždinskim gradskim vijećnicima nakon današnje sjednice Gradskog vijeća i izglasavanja zaključka kojim će se sporazumno raskinuti ugovor između Grada Varaždina i Biotehnološkog parka.

Načelno, svi su se vijećnici složili da je ovakav način raskida ugovora teškog 5,3 milijuna kuna najmanja šteta za Grad te da je ovakvo rješenje sada jedino moguće. Ipak, zaključili su kako je potrebno tražiti očitovanje potpisnika vrlo štetnog ugovora za Grad.

Od samog početka bilo je jasno da je ovaj projekt megalomanski i da Grad neće moći ispoštovati obaveze iz ugovora. Mi smo se od 2012. do danas doveli u poziciju da možemo izaći iz tog ugovora uz, ja bih rekao, minimalnu štetu. Radi se o 5,3 milijuna kuna. Dio tog iznosa je i depozit s pripadajućim kamatama koje bismo trebali vratiti u svakom slučaju. Šteta bi bila i mnogo veća, čak do toga da drugoj strani nakon isplate ostane pravo građenja na zemljištu za idućih 99 godina. Ovim sporazumom vraćamo 780 tisuća metara kvadratnih zemljišta Gradu Varaždinu – rekao je Habuš, dodavši kako je time otvorena jedna nova budućnost razvoja poduzetničke zone u Varaždinu.

Jesu li bile u pitanju loše namjere, nesposobnost te hoće li se tražiti odgovornost, kako kaznena tako i očitovanje potpisnika ugovora, Habuš je naglasio da će se to tek vidjeti.

Teško mi je o tome govoriti, to će se tek vidjeti. Je li bilo kaznene odgovornosti, ne znam. Znamo da se protiv bivšeg gradonačelnika Čehoka vode kazneni postupci za četiri štetna ugovora, a ovaj nije obuhvaćen time. Vijećnici su tražili da se jednim zaključkom od svih tadašnjih aktera koji su sudjelovali u donošenju ovog ugovora traži očitovanje zašto su i zbog čega to radili – rekao je Habuš.

Današnje promjene u proračunu Grada Varaždina izravno su bile vezane za radskid ugovora s Biotehnološkim parkom, a osigurana su sredstva od 5,3 milijuna kuna koja će Grad platiti Biotehnološkom parku kao odštetu za raskid ugovora.

Grad je još uvijek pod mjerama štednje, no to ne znači da ne možemo osigurati 5,3 milijuna kuna. Imamo načelno devet mjeseci da vidimo kako ćemo prikupiti novac. Teško je prejudicirati da će se u idućih pet mjeseci nešto od zemljišta koje je vraćeno u naše vlasništvo prodati ili staviti u funkciju, ali je moguće pa će i to biti jedan od prihoda da se osiguraju ova sredstva – naglasio je Habuš.

Komentari