dan državnosti

Stričak: Pred nama su novi izazovi pozicionirati našu domovinu na europskoj i međunarodnoj sceni

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.05.2020. 09:53

Zadnja izmjena: 29.05.2020. 09:59

Povodom Dana državnosti u Općini Vinica kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu izaslanstva branitelja, Općine Vinica i Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, odala su počast svim zaslužnima u stvaranju samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

Tom prilikom saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo je kako se ovim činom odaje počast utemeljitelju naše domovine dr. Franji Tuđmanu, svim poginulim i preminulim braniteljima, ali i svim zaslužnim pojedincima za stvaranja samostalne, suverene, neovisne Republike Hrvatske. – Ove, a i iduće godine obilježavamo bitne datume, tj. tridesete obljetnice. U tih 30 godina kao država postigli smo puno. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorili smo državu, pobijedili u Domovinskom ratu, potom ušli u najprestižnije svjetske asocijacije NATO savez i EU. Sada su pred nama novi izazovi. Pozicionirati našu domovinu na europskoj i međunarodnoj sceni te podići kvalitetu života naših građana. Siguran sam da ćemo i u tome pod vodstvom premijera Andreja Plenkovića biti uspješni – izjavio je Stričak.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevec je naglasio da je ispravljena velika nepravda vraćanjem Dana državnosti na 30. svibnja, datum s kojim su hrvatski građani živjeli u stvaranju hrvatske države, na čemu je zahvalio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na inicijativi i saborskim zastupnicima koji su to podržali.

Predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac prisjetio je svih onih koji su dali najveću žrtvu – svoj život – za domovinu te zahvalio braniteljima što danas čuvaju istinu o Domovinskom ratu. Svijeće su zapalili predstavnici udruga Puma i Tigrova, Specijalne policije „Roda“, HVIDRA-e i policije. Molitvu je vodio vinički župnik vlč. Valent Posavec.

Komentari