predizborno ivanečko proljeće

U Ivancu 5 kandidata u ringu protiv Batinića - dolaze nova lica, a pucaju stara prijateljstva i koalicije

Objavljeno: 11.03.2017. 19:05

Zadnja izmjena: 11.03.2017. 19:06

Foto: Arhiva / Željko Porobija

Prije samo 4 godine na posljednjim lokalnim izborima Milorad Batinić je odnio uvjerljivu pobjedu već u prvom krugu s vrlo uvjerljivih 63% glasova. Njegovi protukandidati Vladimir Lacković i Mirko Žimber morali su se zadovoljiti podjelom preostalog dijela glasova.

Raniji kandidat HDZ-a Dražen Krtanjek je 2011. nakon poraza od Batinića rekao zbogom politici - i ostavio Lackoviću nezahvalnu dužnost da izgubi na sljedećim izborima. Batinić je tako u svom trećem mandatu vladao bez pravog otpora i njegove odluke glatko su prolazile na sjednicama Gradskog vijeća. No, prema najnovijem razvoju situacije ovakvoj čvrstoj vladavini Batinića čini se da dolazi kraj. Pojavljuju se nova lica u političkoj areni, a stara prijateljstva i koalicije pucaju.

Novo lice HDZ-a

Od onih koji su se na prošlim izborima sučelili s Batinićem - po spoznajama koje imamo - za još jednu borbu spreman je HSS-ovac Mirko Žimbrek. No, sve su glasnija nagađanja da će na scenu ući još neki kandidati. Zasad se špekulira o kandidatu MOST-a te o dvojici nezavisnih kandidata. Ostvare li se ova nimalo neutemeljena nagađanja, po prvi put će Ivanec imati šest pretendenata na mjesto gradonačelnika.

U ovome trenutku službena je kandidatura novog lica HDZ-a Zdenka Đule. Njega i njegovog zamjenika Zdenka Đurasa stranka je prekjučer predstavila javnosti, najavljujući da će treću poziciju povjeriti nekoj ženi - možda Martini Car Matišić.

- U politiku unosim svoje iskustvo voditelja pogona Elektre u Ivancu. Jer potrošača ima koliko i stanovnika, a 60% proračunskih sredstava Grada ide za komunal. - objašnjava Đula, koji je svojom kandidaturom iznenadio poznavatelje političkih prilika u gradu. Iako je u stranku ušao tek prije godinu dana, uživa njihovo potpuno povjerenje i najavljuje oštru borbu za poziciju gradonačelnika. Pritom ističe da nema namjeru ići s negativnom kampanjom, ali se ne ustručava ukazati i na ono što on vidi kao problem u Batinićevom upravljanju.

- Smeta me pristup vođenu grada po političkom kriteriju - tako da se zapostavljaju mjesni odbori u kojima HDZ ima većinu. Batinić je i saborski zastupnik, ima velike obaveze i u HNS-u, dosta je izvan grada. A gradom se treba upravljati iz grada, u stalnoj dvosmjernoj komunikaciji s građanima. - iznosi Đula svoje prigovore ali i viziju rada gradonačelnika. Uz to dodaje da se neće povući u slučaju poraza, vjeruje da je blizu dan kad će Ivanec nakon 20-ak godina opet imati HDZ-ovog gradonačelnika.

Sukob kućnih prijatelja

HDZ je svojim izborom kandidata svakako iznenadio i javnost a možda i samog Batinića. No, jaki je politički udarac sadašnji gradonačelnik dobio i s lijeva - jer je pukla koalicija sa SDP-om, tako da socijaldemokrati izlaze s Danielom Vlaisavljevićem na izbore. Podsjetimo, upravo su glasovi SDP-ovih vijećnika 2005. godine omogućili Batiniću prvi mandat. I da ironija bude veća - Batinić je za te izbore pomagao svom kućnom prijatelju Vlaisavljeviću u određenim segmentima programa. Sada je tom prijateljstvu - barem na političkoj razini - došao kraj u Ivancu. 

- Nije se to odjedanput dogodilo, pucalo je to godinama. - objašnjava Vlaisavljević razloge nenajavljenog raspada lijeve koalicije. Sam Vlaisavljević ima 26 godina političkog iskustva, vijećnik je u Županiji, funkcionar u ivanečkoj zajednici sportskih udruga, angažiran za praćenje strukovnih škola. Uz to je obrtnik s automehaničarskom radionicom.

- Mislim da je moja kandidatura potaknula različiti spektar ljudi da se i oni angažiraju. - komentira nove političke prilike Vlaisavljević, ističući kako će njegov prvi cilj biti borba protiv niskih plaća u gradu koji je po prihodima gotovo na samom dnu Hrvatske. Uz to iznosi i ideje za razne projekte koji bi angažirali i škole i HZZ, a želio bi u gradu vidjeti i neki postdiplomski studij. Priliku za grad također vidi i u razvoju turizma.

I dok se polako upotpunjava popis kandidata samostalni SDP i osvježeni HDZ već sami po sebi su dovoljni razlozi da u svibnju možemo očekivati izbore koji će biti sve samo ne monotoni. Pobjeda Batinića u prvom krugu sad se čini praktički nemogućom misijom, a u drugom su krugu - kao i uvijek - sve opcije otvorene. 

Komentari