proračun za 2024.

Stričak predstavio proračun vrijedan 174 milijuna eura, čak 62 posto ide u obrazovanje - ovo je 5 ključnih točaka

Stričak je rekao kako u ovom trenutku u Županiji ima realiziranih, u provedbi ili u pripremi više od 65 projekata vrijednosti oko 355 milijuna eura...
Objavljeno: 29.11.2023. 11:39

Zadnja izmjena: 29.11.2023. 11:39

Kako je rekao župan Anđelko Stričak, proračun Varaždinske županije za 2024. Godinu iznosi 174 milijuna eura.

Nastavio je kako u ovom trenutku u Županiji ima realiziranih, u provedbi ili u pripremi više od 65 projekata vrijednosti oko 355 milijuna eura. U 2022. godini županija je bila uspješna u povlačenju EU sredstava, drugi u Hrvatskoj. 

  • (1) - Ovo je bila povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije – započeo je Stričak te istaknuo kako su otvoreni suvremeni objekti na koje se čekao 20 godina. Riječ je o Nacionalnom rehabilitacijskom centru u Varaždinskim Toplicama, OHBP-u te Dnevnoj bolnici i jednodnevnoj kirurgiji, započela je izgradnja Centralnog operacijskog bloka, a u Medicinskoj školi otvoren je Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu.

Odlično će proći i Ivanec

  •  (2) U području obrazovanja, ističe, pokreće se veliki investicijski bum te se provode i pripremaju projekti vrijedni gotovo 94 milijuna eura. Za obrazovanje se planira izdvojiti čak 62 posto svih proračunskih sredstava te se predlaže povećanje u odnosu na početni plan 2023. u iznosu od 10,5 milijuna eura. Što se tiče srednjih škola, u planu je dovršetak uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi u Srednjoj školi 'Arboretum Opeka' u Vinici te projektiranje dogradnje i energetske obnove Glazbene škole Varaždin.
  • Kao najvažniji infrastrukturni projekt u sektoru osnovnog školstva župan navodi dogradnju Osnovne škole Ivanec te dogradnju područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves. Time će se uvesti, kako kaže, jednosmjenska nastava u sve osnovne i srednje škole. Projektira se i priprema ukupno 20 sportskih dvorana pri osnovnim i područnim školama.

'Za poljoprivredu 10 posto više'

  • (3) U sektoru zdravstva povećavaju se izdvajanja za socijalnu skrb pa će tako Domu za starije i nemoćne iz izvornog dijela proračuna, navodi, osigurati ukupno 530 tisuća eura izvornih sredstava, odnosno 300 tisuća eura više nego tekuće godine.
  • (4) Ukupno izdvajanje u poljoprivredu i zaštitu okoliša u 2024. Godinu  bit će, kaže župan, 10 posto više u odnosu na ovu godinu, točnije iznosit će 1,8 milijuna eura.

O gospodarenju otpadom

  • (5) Što se tiče gospodarenja otpadom u Varaždinskoj županiji, župan Stričak rekao je: - Nakon što će, zahvaljujući našiom naporima, Vlada RH sa 29 milijuna eura financirati sanaciju bala u Brezju i time riješiti 18 godina stari problem, u 2024. godini počinje velika i važna investicija – istaknuo je. U susjednoj županiji počet će izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica gdje će se zbrinjavati komunalni otpad i stanovnika Varaždinske županije, a županija kao jedan od osnivača osigurat će sredstva od 200 tisuća eura.

Komentari