U protekloj godini vatrogasci imali 1307 intervencija, najviše zbog poplava

Objavljeno: 03.05.2015. 13:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/stozer za zastitu i spasavanje var zupanije sjednica 2015

Programi aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za HR u 2015. godini, program pripremnih i provedbenih aktivnosti za nadolazeću turističku sezonu i provedba terenske vježbe Mura 2015. bile su teme 12. po redu sjednicu Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije.

Kako je rečeno na sjednici kojom je predsjedavao načelnik Stožera i zamjenik župana Alen Kišić, radi se o drugoj najvećoj vježbi u Europi s područja zaštite i spašavanja koja je financirana od strane Europske komisije u cijelosti, u iznosu od 480.000 eura, a na inicijativu Varaždinske i Međimurske županije nakon poplava 2012. godine.

U vježbu su uključene Republika Slovenija, Austrija, Mađarska i Hrvatska, koja će biti domaćin vježbe od 18. do 22. svibnja, a u tom će se periodu održati vježba izvlačenja unesrećenih kod poplava na Hidroelektrani Varaždin.

Dobit ćemo iskustva koja se mogu dogoditi u situacijama jačih poplava nego što smo imali na Plitvici i Bednji. Prednost je što smo za ovakvu vježbu uspjeli osigurati europski novac i što će sve naše operativne snage dobiti znanja koje će netko drugi platiti i neće morati trošiti svoj proračunski novac - pojasnio je na sjednici načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje i zamjenik župana Alen Kišić, dodavši kako će na spomenutoj vježbi sudjelovati stotinjak ljudi iz Operativnih snaga Stožera zaštite i spašavanja Varaždinske županije, iz Međimurske županije, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a svi zajedno će biti u koordinaciji s preostale tri zemlje.

U prošloj je godini na području Varaždinske županije zabilježeno najviše intervencija do sada, 1 307 intervencija zabilježili su vatrogasci i to ponajviše zbog poplava.

- Što se tiče samih intervencija na požarima, nastavljen je trend smanjenja pa je tako zabilježeno sedam posto manje požara u odnosu na 2013. godinu - istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček.

Na sjednici se raspravljalo i o programu Vlade Republike Hrvatske o provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, čiji je cilj pobuđivanje svijesti o potrebi provođenja protupožarne preventive i sveopće organiziranosti po pitanju zaštite od požara na svim razinama, kako si se smanjili rizici od požara te digla pripravnost subjekata na tom području na najviši nivo.

Istaknuto je kako je Varaždinska županija spremna te je pripremila sve potrebne dokumente i upute za postupanje u požarnoj sezoni. Također, usuglašen je i plan aktivnosti za turističku sezonu gdje naša županija ima značajni tranzitni udio, kao i pripreme za kupališnu sezonu te manifestacije koje okupljaju velik broj posjetitelja poput Špancirfesta ili Dana ludbreške Svete Nedjelje.

{gallery}stozer za zastitu i spasavanje var zupanije sjednica 2015{/gallery}

Komentari