doznajemo!

U Sabor ulaze i Siniša Jenkač i Goran Kaniški, ali na ovaj način

Objavljeno: 15.05.2024. 13:54

Zadnja izmjena: 15.05.2024. 18:16

Kako pouzdano doznajemo, i Siniša Jenkač i Goran Kaniški ulaze u Hrvatski sabor i to na slijedeći način: prve dvije godine mandata zastupnik u Hrvatskom saboru bit će Goran Kaniški, a druge dvije Siniša Jenkač. U Sabor ulaze umjesto aktualnog župana Anđelka Stričaka koji zbog tvoje trenutne funkcije ne može koristiti saborski mandat. Umjesto Damira Habijana u Sabor ulazi netko iz zagorskog HDZ-a koji je osvojio ponešto manje glasova nego HDZ-a Varaždinske županije, ali je dovoljno veliki da ga je središnjica odlučila poštivati.

Prema službenim podatcima DIP-a na parlamentarnim izborima u III. izbornoj jedinici na listi HDZ-a najviše je glasova osvojio varaždinski župan Stričak (9.600/16,45 posto), a drugi po broju glasova bio je novomarofski gradonačelnik te aktualni zastupnik i preferencijalni kandidat Siniša Jenkač (4.935/8,45 posto). Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, također preferencijalni kandidat na HDZ-ovoj listi osvojio je 1.806 glasova (3,09 posto). Aktualni ministar Habijan je na izborima osvojio 4.386 glasova (7,51 posto).

'Preferencijalna kampanja s jednim ciljem'

Podsjetimo, voditelj izbornog stožera HDZ-a Varaždinske županije Nenad Horvatić gostujući jučer u našoj emisiji rekao je kako je cilj liste u našoj izbornoj jedinici i preferencijalnih kandidata bio osigurati novi mandat Andreju Plenkoviću te kako bi kao zastupnike htio vidjeti i Jenkača i Kaniškog.

- U ove izbore krenuli smo s jednim ciljem, a to je da Andrej Plenković formira novu vladu. Imali smo četiri kandidata na listi – aktualni župan, ministar, saborski zastupnik i načelnik jedne od najvećih i najuspješnijih općina. Naravno da je kampanja s četiri preferencijalna kandidata donijela 58 tisuća glasova, 13 tisuća više nego prije četiri godine. Prvi cilj je bio formirati Vladu, a lako za to tko će ući u sabor. Volio bih da i Jenkač i Kaniški uđu u sabor jer smatram da su to svojim političkim putem zaslužili, međutim predsjedništvo stranke će donijeti odluku – istaknuo je Horvatić.

Komentari