"Europa koja se razvija"

U Varaždinu konferencija povodom predsjedanja Vijećem EU, glavne teme demografska obnova i održivi rast

U Hotelu Turist danas se održala konferencija "Europa koja se razvija" posvećena predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.
Objavljeno: 03.12.2019. 15:39

Zadnja izmjena: 03.12.2019. 15:39

Foto: Dario Jurčević

U Hotelu Turist danas se održala konferencija "Europa koja se razvija" posvećena predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije.

Kroz dva panela konferencija je predstavila glavne prioritete hrvatskoga predsjedanja u kontekstu ujednačenog, održivog i uključivog razvoja Europe, brige o demografiji, snažnog unutarnjeg tržišta, održivog rasta i konkurentnosti Unije. Tom je prilikom ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat istaknuo kako je siguran da će 2020. godina biti godina u kojoj pada porezno rasterećenje i raste proizvodnja i izvoz - Siguran sam da će 2020. godina biti godina u kojoj ćemo imati dobro balansiran proračun, u kojoj će padati porezno i administrativno rasterećenje, rasti industrijska proizvodnja, izvoz ali i investicije. To će biti godina u kojoj ćemo imati zaokret u sustavu strukovnog obrazovanja i godina u kojoj će se u Hrvatskoj primjenjivati sve ono što je u Europi već primjenjivo - rekao je ministar Horvat.

Da je demografska obnova jedan od prioriteta Hrvatske istaknula je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Vesna Bedeković - U Hrvatskoj je demografija po prvi puta u povijesti Europske unije stavljena kao dio strateške agende. Svjesni smo činjenice da se Hrvatska susreće sa negativnim demografskim trendom. Za vrijeme predsjedanja Europskom unijom održati ćemo niz aktivnosti vezanih upravo za demografiju te ćemo pokrenuti jednu cjelovitu raspravu o pitanju demografskih trendova gdje ćemo razmijeniti iskustva sa ostalim članicama EU - rekla je ministrica Bedeković.

Uz ministra Darka Horvata i ministricu Vesnu Bedeković, na konferenciju su sudjelovali i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao i saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak.

Komentari