regionalna organizacija europe

U Županijskoj palači održan radni sastanak Upravnog odbora Alpe – Jadran: odobreno financiranje 36 projekata

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.05.2018. 11:18

Zadnja izmjena: 04.05.2018. 11:18

U Županijskoj palači u Varaždinu je jučer održan radni sastanak Upravnog odbora Saveza Alpe – Jadran, čije je sjedište u Varaždinskoj županiji koja trenutno predsjeda najvećom i najstarijom regionalnom organizacijom Srednje Europe.

Predsjednik Saveza, varaždinski župan Radimir Čačić je izvijestio članove Upravnog odbora da se Varaždinska županija aktivirala u drugoj međuregionalnoj organizaciji, u Skupštini europskih regija, što je otvorilo mogućnost uključivanja Saveza Alpe – Jadran u projekte te  organizacije. Naime, u ožujku je župan Čačić izabran za novog predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanja i mlade, a ujedno je postao član Izvršnog odbora Skupštine europskih regija.

Naglasio je da posebno zanimljivom smatra razmjenu iskustva s drugim regijama u području obrazovanja za poduzetništvo, te uvođenje programa razmjene službenika zaposlenih u regionalnim i lokalnim upravama, odnosno u razvojnim agencijama,  što može biti zanimljivo te od interesa i za članice Saveza.

- Smatram da nam Skupština europskih regija otvara mogućnost da proširimo i realiziramo naše ideje i projekte. Odbor je prihvatio dva moja programska prijedloga, a to su obrazovanje za poduzetništvo i program razmjene, koji je ranije postojao. Obje teme su jednako važne i potencijalno zanimljive području Alpe – Jadran. Sva istraživanja pokazuju da države srednje Europe zaostaju u pripremi naših studenata za tržište rada, u razvoju njihovih poduzetničkih kompetencija te razumijevanju tržišnog gospodarstva. To obuhvaća razvijanje osobnih kvaliteta mladih ljudi kao što su kreativnost, odgovornost, preuzimanje rizika, rješavanje problema, timski rad, razvijanje poduzetničkih kompetencija te kako pokrenuti i voditi vlastiti posao. Također, zanimljiva je mogućnost da stvorimo dodanu vrijednost u radu regionalnih i lokalnih jedinica putem razmjene službenika u različitim područjima – naglasio je Čačić.

Upravni odbor Saveza Alpe – Jadran čine regionalni koordinatori i predstavnici tematskih koordinacijskih točaka regija članica, a na sastanku u Varaždinu dogovorili su buduće aktivnosti, među kojima je nastavak izrade zajedničke strategije za cijelo područje Alpe -Jadran, kojom će se definirati zajednički prioriteti, a time i projekti koji će se razvijati.

Odobreno financiranje 36 projekata

Na dnevnom redu bila je i evaluacija projekata prijavljenih na proljetni raspis natječaja. Pristiglo je 36 prijedloga projekata, za koje je odobreno financiranje u iznosu od 44.700 eura iz zajedničkog proračuna Saveza. Radi se o projektima iz područja umjetnosti i kulture, sporta, turizma, cjeloživotnog učenja, prevencije katastrofa, europske suradnje, inkluzije te ruralnog razvoja i kulturne baštine.

Jedan od glavnih zaključaka sastanka jest da je potrebno mijenjati dosadašnji način prijave projekata, jer su od 2013. godine članice Saveza samo regije, a ne države kao što je to prije bio slučaj, te je stoga za ranu jesen dogovorena radionica za članice Saveza na kojoj će se razraditi daljnja transformacija funkcioniranja Saveza i način financiranja projekata prilagođeniji potrebama regija.

Sve to će biti priprema za političku konferenciju povodom 40. godišnjice postojanja Saveza Alpe – Jadran, koji je prvih 35 godina djelovao kao Radna zajednica. Domaćin će biti Varaždinska županija, a na konferenciji će biti iznesen pregled dosadašnjih postignuća te će biti donijeta odluka o daljnjem smjeru razvoja Saveza.

 

Komentari